În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Olimpiada de religie în judeţul Cluj
Etapa locală a olimpiadei de religie în judeţul Cluj se desfăşoară azi, 25 ianuarie, pentru elevii din clasele VII-XII. Sunt organizate şase centre din judeţ, la Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Turda, Huedin şi Cluj-Napoca. Centrul de examen la Cluj-Napoca va fi la Şcoala „Horea“. Potrivit inspectorului de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, la competiţie sunt aşteptaţi aproximativ 400 de elevi. Din totalul participanţilor, vor merge mai departe elevii care vor obţine note peste 8, în procent de 25 % din fiecare clasă.
Subiectele sunt concepute astfel încât să testeze atât cunoştinţele de religie şi modul în care elevii pun în aplicare în viaţa de zi cu zi aceste cunoştinţe.
„Subiectele pe care le vor primi elevii sunt comune pentru toate centrele şi au fost elaborate de consiliul consultativ al disciplinei religie. Am căutat ca subiectele să fie elaborate în aşa fel încât elevii să aibă posibilitatea de a-şi exprima, pe de o parte, cunoştinţele de religie acumulate până în acest moment, iar pe de altă parte să-şi poată exprima un punct de vedere personal vis-?-vis de modul în care aceste cunoştinţe teoretice se regăsesc şi se împlinesc în viaţa de zi cu zi a fiecăruia“, a spus pr. Sidon. Etapa judeţeană a olimpiadei de religie va avea loc pe data de 1 martie.