În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Olimpiada de Religie pentru micii creştini
Sâmbătă,14 mai, Şcoala "Otilia Cazimir" din municipiul Iaşi a găzduit faza judeţeană a Olimpiadei de Religie pentru clasele IV-VI. Numărul mare de participanţi a confirmat încă o dată interesul elevilor faţă de cunoaşterea lui Dumnezeu şi a lucrurilor binefăcătoare izvorâte din principiile educaţiei moral-creştine.
La sfârşitul acestei săptămâni, sute de elevi din clasele IV-VI din întreg judeţul Iaşi au participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, organizată în acest an de Şcoala "Otilia Cazimir" din Iaşi. Nu doar elevii din şcolile învăţământului de masă şi-au mărturisit credinţa în Dumnezeu, vorbind în lucrările şi compunerile lor despre Înviere, prooroci, minunile şi pildele Mântuitorului Iisus Hristos şi ale tuturor sfinţilor, ci şi elevii din şcolile speciale. "La faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, desfăşurată la Şcoala "Otilia Cazimir", cu sprijinul conducerii şcolii, al dnei profesor de Religie Camelia Muha şi al dnei prof. Elena Mocanu, au fost înscrişi, în total, 340 de elevi, respectiv 95 la clasa a IV-a, 108 la clasa a V-a, 110 la clasa a VI-a. De asemenea, la competiţia judeţeană au participat 27 de copii din clasele V-XII de la şcolile speciale din judeţ. Subiectele au fost întocmite în acord cu programa şco-lară şi au cuprins teme studiate de elevi până la această dată, pe care au trebuit să le rezolve în două ore", ne-a explicat pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector de specialitate la disciplina Religie. Rezultatele au fost afişate în cursul serii de sâmbătă, la clasa a IV-a acordându-se cele mai multe premii: 7 premii I, 5 premii II, 7 premii III şi 13 menţiuni, obţinându-se şi trei note de 10: Miruna Cozianu (Şcoala "Otilia Cazimir"), Elena Roşi (Colegiul Naţional "Mihai Eminescu") şi Lorena Vârlan (Şcoala "Alecu Russo"). La clasa a V-a au fost acordate un premiu I, două premii II, trei premii III şi 20 de menţiuni, triumfând eleva Laura Maria Ciobanu, de la Liceul "Ştefan cel Mare" Hârlău. La clasa a VI-a, un singur elev s-a clasat pe primul loc - Adela Câdu, de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" - alţi trei au obţinut locul al doilea, patru elevi s-au clasat pe poziţia a treia, în timp ce 12 elevi au primit menţiune. Olimpiada judeţeană pentru copiii cu dizabilităţi s-a desfăşurat pe două secţiuni, respectiv "Biserică" şi "Icoană", fiind declaraţi câştigători toţi participanţii. "Ne bucură că atât elevii, cât şi profesorii care-i îndrumă sunt tot mai interesaţi să participe la astfel de activităţi, care subliniază importanţa acestei discipline în formarea personalităţii copiilor, ora de Religie fiind tot mai atractivă şi mai iubită în spaţiul şcolar şi datorită disponibilităţii profesorilor de a-i îndrepta spre lucrurile binefăcătoare şi de a-i asculta, de a le fi aproape după modelul Mântuitorului Iisus Hristos", a mai spus pr. inspector Cristian Barnea. În acest an, Editura "Sf. Mina" din Iaşi a reprezentat un punct de sprijin, fără de care organizarea unui astfel de eveniment nu ar fi fost posibilă, oferind copiilor diplome de participare şi mici daruri constând în caiete de Religie, profesorii evaluatori fiind răsplătiţi, şi ei, cu manuale şi cărţi necesare în pregătirea lecţiilor de Religie.