În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Olimpiada de Religie pentru seminarii la Caransebeș
Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe s-a desfășurat în premieră la Caransebeş, în perioada 8-12 mai. Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș, a organizat acest eveniment educațional care a reunit elevi din toată țara.
Concursul școlar național a debutat miercuri, 8 mai, cu o slujbă de Te Deum săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Catedrala Episcopală din Caransebeș, la care au participat profesorii și elevii participanți ai acestei competiții.
După slujba de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a spus celor prezenți în catedrală că sunt chemați „să aprindă din punct de vedere spiritual lumina din lumina lui Hristos Cel înviat și să arate tuturor că sunt și vor să rămână fii ai Învierii lui Hristos, martori și mărturisitori împreună cu apostolii”.
„Cei care ați participat la această olimpiadă ați venit din iubire față de cuvântul lui Dumnezeu și pentru propovăduirea și mărturisirea lui. Ați venit cu multă responsabilitate și determinare ca să rămâneți sare a pământului, să împliniți cuvântul lui Dumnezeu și să plecați de aici mulțumiți sufletește că ați venit ca să demonstrați tuturor că sunteți ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos”, a subliniat Episcopul Caransebeșului.
Proba scrisă a avut loc joi, 9 mai, la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeș. Comisia a fost formată din preoți profesori și profesori, inspectori de religie și directori de la seminariile teologice ortodoxe din țară.
„Implicarea Episcopiei Caransebeșului în organizarea acestei competiții este un act de recunoștință pe care eparhia noastră îl aduce Seminarului Teologic Ortodox din Caransebeș, școală care, în intervalul desființării Episcopiei Caransebeșului în anii 1949-1994, a fost singura instituție care a păstrat vie conștiința eclezială pe care episcopia noastră a adus-o în inima caransebeșenilor”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Din toată țara au venit peste 100 de elevi, cei mai buni de la seminariile și liceele teologice, ca să-și arate competențele dobândite în aceste școli de profil. „În aceste școli elevii învață să-și modeleze caracterele, să-și fortifice temperamentele, să-și contureze personalitatea și învață că efectiv credința, experiența și practica religioasă nu se constituie în forme de vulnerabilitate, ci dimpotrivă, constituie forme, mijloace și căi de imunizare psihologică și fortificare spirituală”, a arătat conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale.
Pe lângă activitatea specifică unei olimpiade, participanții au avut prilejul să cunoască și tradițiile locale, dar și unele obiective turistice, ei rămânând în Episcopia Caransebeșului până duminică, 12 mai.
(Diac. Pavel Canea, Darius Herea)