Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Olimpiada naţională de religie la Slatina
În perioada 7-11 aprilie, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din ţară s-a desfăşurat programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Cu acest prilej, au fost organizate diferite activităţi, precum olimpiade, concursuri, excursii etc., întrucât scopul programului este implicarea elevilor şi dascălilor în activităţi extracurriculare şi valorificarea preocupărilor extraşcolare şi a competenţelor în diferite domenii.
Episcopia Slatinei şi Romanaţilor găzduieşte în această perioadă Olimpiada naţională de religie şi arte vizuale. Competiţia a fost deschisă luni, 7 aprilie, printr-o slujbă de Te Deum, săvârşită în Catedrala episcopală din Slatina. La eveniment au luat parte, pe lângă reprezentanţii forurilor locale, delegaţi ai Ministerului Educaţiei, între care îi amintim pe inspectorul Cătălin Pîslarum, prof. dr. Adrian Brădescu, precum şi delegaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt: Felicia Man - inspector general, şi Florica Grecu - inspector de religie. Din partea Patriarhiei Române a fost prezent pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti.
La faza naţională a olimpiadei de religie participă 254 de elevi din clasele VII-XII, câştigători ai fazelor judeţene din toată ţara, însoţiţi de 40 de profesori de specialitate. Concursul propriu-zis a avut loc marţi, 8 aprilie, la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“.
Alegerea municipiului Slatina pentru desfăşurarea fazei naţionale a olimpiadei de religie se datorează declarării anului 2014, de către Sfântul Sinod, drept „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ - sfinţii ocrotitori ai Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Olimpiada naţională de arte vizuale se desfăşoară la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, la care participă 427 de elevi din clasele a XI-a şi a XII, însoţiţi de 48 de profesori, secţia Icoană-Artă sacră fiind găzduită de Mănăstirea Clocociov.
Pe parcursul zilei de astăzi, participanţii celor două olimpiade vor face vizite de documentare în Slatina, Caracal şi Corabia, precum şi pelerinaje la mănăstirile Clocociov şi Brâncoveni. Câştigătorii ediţiei din acest an vor fi anunţaţi mâine dimineaţa, înainte de festivitatea de premiere.
Olimpiadă de limba şi literatura rromani la Tulcea
Tot în această perioadă, s-a desfăşurat la Colegiul Economic „Delta Dunării“ din Tulcea Olimpiada naţională de limbă şi literatură rromani, la care participă elevi romi din 27 de judeţe.
Prezent la deschidere, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, a rostit o rugăciune de binecuvântare şi un cuvânt de bun venit, în care a arătat că Tulcea, oraş bimilenar, multietnic, multicultural şi multiconfesional, cu o istorie bogată şi o viaţă spirituală aleasă, are bucuria de a găzdui un astfel de eveniment naţional. După susţinerea probei de concurs, participanţii vizitează locuri istorice tulcene, între care şi mănăstirile Celic-Dere, Cocoş, Saon şi Halmyris. Ziua de 8 aprilie, când a avut loc deschiderea olimpiadei, este Ziua Internaţională a Romilor.
Olimpiada naţională de religie pentru seminariştii şi elevii liceelor teologice ortodoxe din ţară va avea loc în Săptămâna Luminată, în perioada 23-26 aprilie, şi este găzduită de Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia. (Diac. Ioniţă Apostolache, Ioan Buşagă)