Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Olimpiada națională de religie ortodoxă are loc la Timișoara
În perioada 18-22 aprilie se desfășoară la Timișoara Olimpiada națională de religie ortodoxă, clasele VII-XII, în cadrul căreia vor fi evidențiate rezultatele obținute de elevi la disciplina religie. Deschiderea oficială a avut loc luni-seară, în 18 aprilie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, printr-un moment de rugăciune, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, în prezența unui număr de peste 250 de elevi.
La acest important eveniment au fost prezenți inspectori și consilieri din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, clerici din cadrul Patriarhiei Române, profesori de religie și elevi merituoși, care au reușit să ajungă până în această fază finală a olimpiadei.
Întâlnirea a debutat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara printr-o rugăciune de Te Deum și slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos în prezența IPS Părinte Mitropolit Ioan, care a adresat un cuvânt de bun venit, de apreciere și de încurajare elevilor prezenți. „Este o bucurie pentru cetatea Timișoarei că elevi din toate județele țării, întâi de toate, au venit să se roage la catedrala din Timișoara, unde se află moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, și i-am declarat pe toți acești tineri «ucenici ai Sfântului Iosif». Bucuria noastră a fost mare, pentru că am văzut că au venit și elevi de la liceele militare, ceea ce ne dă garanția că oștirea română va rămâne pe mai departe creștină și va păzi și va apăra acest pământ creștin românesc, moștenit de la strămoșii noștri”, a spus IPS Părinte Ioan.
De asemenea, au luat cuvântul Cătălin Pîslaru, inspector şcolar general în Ministerul Educației Naționale, și Romeo Moșoiu, consilier în cadrul aceluiași minister. „Olimpiada de religie este un eveniment iubit de elevii din România și ne bucurăm că în acest an aceasta se desfășoară în orașul florilor, la Timișoara. Faptul că un număr așa de mare de elevi au venit la această olimpiadă este un lucru foarte bun, ceea ce ne arată că avem profesori de religie dedicați învățământului, elevi și familii din România care nu-L uită pe Dumnezeu și doresc să aprofundeze cât mai mult relația cu El. Între Ministerul Educației și Patriarhia Română, cât și cu celelalte culte recunoscute oficial, există un protocol de colaborare, apreciat în ultimii 26 de ani, ceea ce arată că există o împreună-lucrare, și cu siguranță acest parteneriat va continua”, a spus Romeo Moşoiu.
La olimpiada de religie au fost prezenți un număr de peste 250 elevi din clasele VII-XII, 44 profesori de religie însoțitori din țară și 25 membri ai comisiei centrale de organizare și evaluare.
Ieri, 19 aprilie, a avut loc proba scrisă la Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara. În partea a doua a zilei, elevii și cadrele didactice însoțitoare au fost oaspeții Universității de Vest din Timișoara, unde au participat la vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă, realizată de elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara.
Astăzi, elevii vor vizita mănăstiri timișene mai importante, expoziția cu lucrările realizate în cadrul Simpozionului „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș - Ocrotitorul Țării Banatului~, de la Școala Gimnazială Banloc, iar mâine vor vizita orașul de pe Bega, când vor avea bucuria de a descoperi valoroasele elemente de spiritualitate, educație, cultură și artă pe care le oferă municipiul Timișoara.
Rezultatele finale vor fi afişate vineri-dimineaţă, iar de la ora 10:00 va avea loc festivitatea de premiere în Sala de concerte „Mihai Perianu” din cadrul Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara.
Olimpiada națională de religie ortodoxă, clasele VII-XII, este organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timișoara și al altor parteneri educaționali – Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest Timișoara.