În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Omagierea lui Mihai Eminescu la Seminarul de la Neamţ
Miercuri, 15 ianuarie 2014, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc omagierea poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, eveniment desfăşurat la iniţiativa direcţiunii şi a cadrelor didactice de limba şi literatura română.
Celebrarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare“ de la demisolul bisericii Seminarului „Sfântul Ioan Iacob“, unde preoţii profesori l-au pomenit la sfântul jertfelnic pe marele scriitor. Începând cu ora 12:30, la sala de festivităţi a şcolii nemţene a avut loc simpozionul comemorativ „Pe urmele lui Eminescu - 164 de ani de la naştere“, manifestare derulată cu sprijinul prof. Călin Rudeanu şi prof. Elena Apetroaei, titulari ai Catedrei de limba şi literatura română.
În cadrul acestei activităţi, elevii seminarişti au expus, cu ajutorul aplicaţiei PowerPoint, biografia şi activitatea literară a poetului Eminescu, au recitat din poeziile scriitorului şi au prezentat eseuri. Elevii claselor a IX-a Patrimoniu şi a XI-a Pastorală, dirijaţi de pr. prof. Viorel Laiu, au cântat poezia „Sara pe deal“, iar grupul folk al clasei a XII-a Pastorală a cântat „Glossă“ de Mihai Eminescu, „Rugă“ de Vali Sterian şi melodia „Oricâte stele“. De asemenea, grupul „Aleph“ al seminarului nemţean a susţinut un recital de poezii eminesciene şi a cântat „Eminescu“ de Grigore Vieru.
„A fost un eveniment emoţionant, deoarece, în primul rând, am cântat pentru prima oară cu grupul «Aleph» al seminarului, iar în al doilea rând, pentru că este o zi deosebită pentru români, Ziua Naţională a Culturii“ ne-a spus Cipriana Diacon, elevă în clasa a IX-a Patrimoniu la seminarul nemţean. „Am avut parte de o zi minunată, în care am aflat informaţii noi privind viaţa poetului Mihai Eminescu, dar şi faptul că acesta a avut o contribuţie publicistică însemnată privind rolul şi viaţa Bisericii noastre Ortodoxe“, a adăugat şi Iustina Diacon, elevă în clasa a IX-a Patrimoniu.
La sfârşit, părintele director Ioan Mihoc a adresat elevilor un cuvânt de învăţătură privind contribuţia poetului în activitatea Bisericii Ortodoxe, iar la sfârşit le-a prezentat elevilor seminarişti şi celor prezenţi fotografii ce îl reprezentau pe Mihai Eminescu la bolniţa Mănăstirii Neamţ, dar şi pe duhovnicul acestuia, care l-a spovedit şi l-a împărtăşit cu Sfintele Taine. (Flavius-Ştefan Popa, coordonatorul clubului de jurnalistică „Aleph“- Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ)