La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Omagii şi felicitări pentru academicianul Emilian Popescu
Ieri, 20 februarie 2008, academicianul prof. dr. Emilian Popescu a împlinit 80 de ani. Cu această ocazie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti a avut loc marţi, 19 februarie 2008, o festivitate de omagiere a personalităţii distinsului academician şi specialist în Istoria Imperiului Bizantin, fost profesor la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Iaşi, informează Radio Trinitas. În cadrul manifestărilor, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. dr. Emanoil Băbuş a transmis mesajul de apreciere şi binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Domnul academician Emilian Popescu reprezintă acea parte a laicatului ortodox român, erudit şi evlavios, ferm în credinţă şi deschis spre universalitate. Îi dorim multă sănătate, putere de muncă şi să fie cât mai des în mijlocul nostru“.
„Gestul lor este unul de recunoştinţă“ La rândul său, academicianul Emilian Popescu a susţinut în acest cadru festiv o prelegere, în care a evocat personalitatea împăratului bizantin Justinian I. Evenimentul a fost apreciat de academician, care s-a declarat încântat de manifestările organizate: „E o bucurie în primul rând, pentru că sunt legat de această facultate. Am avut multe serii de studenţi şi, de asemenea, majoritatea cadrelor didactice de la secţia Istorică sunt nu numai foştii mei studenti, dar şi ucenici apropiaţi pe care i-am avut ca doctoranzi. Deci, consider că gestul lor este unul de recunoştinţă, pentru ceea ce am fost pentru ei, fiind un pas pe care ei vor să-l continui şi în viitor, adică să revin mai des în cadrul facultăţii, să le fiu din nou apropiat, mentor, să predau chiar cursuri, eventual la master, dar asta depinde de sănătate şi de zilele pe care mi le va rândui Dumnezeu. Eu îmi doresc ca timpul care mi-a rămas să-l consum pentru terminarea unor lucrări de mare amploare pe care le-am început şi pe care vreau să le termin“, a spus academicianul Emilian Popescu.