În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Omagiu adus la ceas aniversar părintelui profesor Constantin Coman
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București s-a desfășurat joi, 25 ianuarie, un eveniment festiv dedicat părintelui profesor dr. Constantin Coman, eveniment ce a cuprins lansarea volumului „Exeget al Dumnezeieștilor Scripturi, exeget al iubirii dumnezeiești. Volum omagial dedicat părintelui profesor Constantin Coman la împlinirea vârstei de 70 de ani”, apărut în 2023 la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Au fost de față clerici, cadre didactice de la instituții de învățământ teologic universitar, colaboratori, studenți, doctoranzi și ucenici ai părintelui profesor, care au transmis gânduri de recunoștință și de felicitare.
Evenimentul aniversar s-a desfășurat în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman” al Facultății de Teologie din Capitală și a fost moderat de arhidiaconul conf. dr. Alexandru Mihăilă, coordonator al volumului prezentat alături de părintele lect. dr. Cosmin Pricop, prodecan al instituției de învățământ, și de diaconul lect. dr. Sabin Preda.
În deschidere, părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul facultății bucureștene, a rostit un cuvânt de bun-venit prin care a deschis șirul elogiilor adresate personalității și activității academice remarcabile a părintelui Constantin Coman. Acesta a remarcat faptul că metoda de abordare și interpretare a textului biblic propusă de părintele profesor rezonează întru totul cu duhul autentic al teologiei răsăritene: „Tributar unei formări mai mult istorico-critice, eu nu am înțeles la început perspectiva pe care ne-o propuneați. Cu trecerea anilor, mi-am dat seama că perspectiva niptică, filocalică, pe care o propuneați studiilor biblice, nu numai că face parte din ceea ce este identitar în teologia ortodoxă răsăriteană, ci provoacă abordările istorico-critice, retorice și narative din studiile biblice moderne. Vă pot mărturisi că, împreună cu colegii mei, acum sunt convins că aceasta este perspectiva care ne definește în studiile biblice ortodoxe. Vă mulțumim pentru că ne-ați deschis mintea pentru a urma calea care ne definește!”
În continuare, a rostit un scurt cuvânt de recunoștință părintele conf. dr. Marian Vild, directorul Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al instituției de învățământ amintite: „Părintele Constantin Coman este un profesor care a ieșit din închistările specifice unui domeniu de studiu, fie că este cel biblic sau cel de alt tip, în sensul în care discursul său a fost viu, permanent surprinzător și inspirator pentru noi, cei mai tineri. Așa cum și-a asumat de multe ori, a intrat într-un dialog critic cu teologia sistematică și s-a deschis foarte mult spre viața Bisericii, lucru care rămâne în conștiința mea, a celorlalți colegi și a ucenicilor săi”.
Despre realizările sale în materie de teologie biblică a vorbit și părintele prof. dr. Stelian Tofană, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la rândul său specialist în studiu biblic: „Pentru mine, părintele Constantin Coman este un creator de școală de interpretare a cuvântului lui Dumnezeu în spațiul unei teologii și a unui mod de interpretare și de înțelegere a cuvântului sfânt mai puțin exploatate în țara noastră, și nu numai. Este vorba de interpretarea acestuia dintr-o perspectivă niptică, adică din reflecția Părinților Bisericii, mai precis, din duhul mesajului lui Dumnezeu pentru lume”.
Conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale a Facultății „Justinian Patriarhul”, care a adus o contribuție deosebită în cadrul volumului aniversar, a rostit, de asemenea, câteva cuvinte de apreciere față de părintele profesor: „Părintele Constantin Coman a rămas consecvent în afirmarea faptului că starea în care te așezi și rămâi, într-un anumit duh, este fundamentală. Această prezență a Duhului pecetluiește nu doar o înțelegere a realității, ci și o întărire a legăturilor de comuniune care rămân pentru toată veșnicia. La modul foarte concret, am trăit lângă părintele Constantin prezența unui mod de a fi autentic și viu, pecetluit de dragostea de Dumnezeu”.
Cuvinte de felicitare și de omagiere au mai rostit, la rândul lor, pr. prof. dr. Vasile Gordon, arhid. conf. dr. Ionel Ungureanu, arhid. conf. dr. Alexandru Mihăilă și Costion Nicolescu, unul dintre autorii evocărilor regăsite în volumul prezentat. Totodată, părintele prodecan Cosmin Pricop a dat citire unui mesaj de felicitare transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Prezent la eveniment a fost și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a rostit la rândul său o frumoasă cuvântare în care a rememorat momentele întâlnirii sale cu părintele profesor, precum și câteva dintre cele mai deosebite clipe petrecute alături de el. Ierarhul a apreciat, totodată, bogata activitate literară a acestuia și relația aparte pe care părintele profesor a dezvoltat-o cu toți ucenicii săi: „Cred că foarte importantă este și lucrarea patericală a părintelui, un volum constituind traducerea și observațiile făcute pe marginea Patericului Egiptean, iar un alt volum, pe care îl consider aproape la fel de important, fiind editarea unei cărți de mare ținută a părintelui Petroniu Tănase, «Icoane smerite din Sfânta Ortodoxie românească». Sunt cele mai frumoase scrieri ale părintelui Petroniu, pagini de pateric care pot sta oricând alături de Patericul Egiptean, care au fost încredințate părintelui Coman, nu altcuiva”.
Nu în ultimul rând, părintele profesor Constantin Coman a mulțumit pentru frumoasele cuvinte fiecăruia dintre vorbitori, precum și membrilor familiei sale pentru susținere, și tuturor celor care și-au rupt din propriul timp pentru a fi alături de el la ceas aniversar. În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele profesor a expus și câteva din principiile ermineutice după care se ghidează în gândirea sa teologică și duhovnicească: „Cu timpul, mi-am construit patru repere ermineutice, adică realități în funcție de care verific adevărul unor afirmații sau al unui discurs: Dumnezeieștile Scripturi, viața și literatura liturgică, viața și literatura duhovnicească și spiritualitatea populară. Constat că prezentul este foarte viu în literatura liturgică. Viața duhovnicească este, de asemenea, un prezent, la fel și spiritualitatea populară”.
La final a fost prezentat conținutul volumului lansat, iar cei prezenți au avut ocazia de a-l felicita personal pe părintele Constantin Coman.