La invitaţia Preasfinţitului Ambrozie de Gatchina, rectorul Academiei Teologice din Sankt Petersburg, şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegaţie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti s-a deplasat în oraşul de pe Neva pentru a încheia un parteneriat cu Academia Teologică din acest oraş.
Premisele încheierii acestui parteneriat au fost create prin participarea prorectorului instituţiei ruseşti la Simpozionul internaţional dedicat Tainei Sfântului Maslu (mai 2012), precum şi prin participarea prodecanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. conf. Constantin Preda, la o conferinţă a Academiei din Sankt Petersburg.
Delegaţia din România este condusă de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, însoţit de pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, lect. dr. Marin Coteţiu din cadrul Departamentului de Teologie sistematică, practică şi Artă sacră şi de diac. Eugeniu Rogoti de la Sectorul Relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi externe al Patriarhiei Române.
Acordul a fost semnat în dimineaţa zilei de 20 noiembrie 2012 de către Preasfinţitul Ambrozie de Gatchina, din partea rusă, şi părintele Ştefan Buchiu, din partea română.
Preasfinţitul Ambrozie s-a adresat masteranzilor şi doctoranzilor prezenţi la ceremonie cu un cuvânt, în care a subliniat importanţa parteneriatelor cu instituţii teologice de învăţământ din alte ţări, pentru faptul că diplomele de master sau doctorat primite în academiile teologice din Rusia nu sunt recunoscute de stat, iar cu instituţiile teologice din România pentru nivelul academic înalt al acestora.
Părintele decan Ştefan Buchiu a amintit de parteneriatele încheiate şi cu alte instituţii similare din Ucraina şi Rusia, subliniind dorinţa instituţiilor de învăţământ teologic din România de a coopera mai ales cu instituţiile similare din Bisericile Ortodoxe Surori.
După semnarea oficială a acordului, cei prezenţi au asistat la o conferinţă despre personalitatea şi importanţa părintelui Dumitru Stăniloae pentru teologia ortodoxă contemporană, susţinută de părintele Gheorghe Holbea, primită cu mare interes din partea studenţilor ruşi, care au adresat mai multe întrebări legate de opera şi activitatea marelui teolog român. Preasfinţitul Ambrozie a remarcat, după această conferinţă, necesitatea stringentă a traducerii lucrărilor părintelui Stăniloae în limba rusă, pentru importanţa lor covârşitoare în studiul teologiei dogmatice ortodoxe.
Academia Teologică din Sankt Petersburg a fost înfiinţată în 1808 şi şi-a continuat activitatea de instruire a viitorilor preoţi şi misionari ruşi, cu excepţia unei perioade a începutului regimului bolşevic (1918-1946). Astăzi, la academie studiază 800 de tineri, dintre care 350 la forma cu frecvenţă. Corpul profesoral este format din 100 de persoane.