Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Oraşul Piatra Neamţ a primit vizita Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan
Deşi ieri nu a fost sărbătoare, sute de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de la ora 14:00, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ Piatra Neamţ, cartierul Dărmăneşti. Soborul slujitor a fost format din 7 preoţi, printre care s-a numărat, alături de părintele paroh Alecu Amarinei şi părintele Constantin Ovidiu Munteanu, slujitor la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după ce a subliniat că „Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite este un mare dar al Bisericii, care îl ajută pe om să ducă greutatea Postului şi să guste mai adânc din bucuria lui“, a vorbit despre ce trebuie să înţeleagă credinciosul din Sâmbăta lui Lazăr: „Mâine, (azi, n. red.), Biserica ne aşază în faţă chipul cel binecuvântat al lui Lazăr, care, prin învierea lui, a pregustat şi anticipat Învierea după trup a Domnului Hristos, precum şi chipurile celor două surori ale lui, Marta şi Maria. Spre aceste trei chipuri apropiate de Hristos trebuie să tindă sufletul cel însetat de Domnul. În conştiinţa Bisericii, Maria, sora lui Lazăr, este chipul omului care se roagă, care doreşte să stea lângă picioarele Crucii, care meditează la tainele mântuirii, care doreşte să-L aibă doar pe Domnul în viaţa ei, să fie aproape de El şi să-I simtă tot timpul prezenţa. Marta este chipul creştinului care luptă, slujeşte şi se străduieşte să-i aducă pe oameni la Dumnezeu, care ajută pe cei săraci şi face toate cele legate mai ales de viaţa omului trăitor în lume. Lazăr este chipul omului care, dacă stă departe de Domnul, moare, după cum se relateză în paginile Scripturii: «Doamne, dacă Tu ai fi fost cu noi, fratele nostru Lazăr n-ar fi murit». Referitor la acest lucru, doresc să subliniez că dacă omul nu trăieşte credinţa cea adevărată, el trăieşte de fapt în moarte, dacă el nu are nădejde mântuitoare în Dumnezeu, sufletul lui e cuprins de vestea morţii, dacă viaţa omului nu se lasă cuprinsă de dragostea cea fierbinte a lui Dumnezeu, ea va fi cuprinsă de moarte. La fel, fără smerenie şi fără Dumnezeiasca Liturghie, omul moare puţin câte puţin, chiar dacă el are sentimentul că trăieşte“.
Tot la finalul slujbei au mai ţinut alocuţiuni părintele protopop Valentin Tofan, care şi-a menifestat bucuria de a suji împreună alături de Întâistătătorul Bisericii din Moldova, şi pr. paroh Alecu Amarinei, care a vorbit despre ce semnificaţia unei slujbe arhiereşti: „În viaţa fiecărei parohii şi în viaţa fiecărei comunităţi de credincioşi, există nişte momente deosebite şi esenţiale, între care un loc de frunte îl ocupă întâlnirea cu arhiereul locului, care vine în numele Arhierelui celui Veşnic, Mântuitorul Iisus Hristos“.
După slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, IPS Teofan a participat, de la ora 17:00, la concertul de Florii, organizat de Protopopiatul Piatra Neamţ, în Sala Mare a prefecturii. (T.R.)