În Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULSB) a avut loc ieri, 22 noiembrie, deschiderea primei conferinţe internaţionale a doctoranzilor din cadrul instituţiei. În deschidere, a avut loc diseminarea pentru prima dată în România a programului „Orizont 2020“. La conferinţă participă şi doctoranzi alături de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“.
La deschiderea evenimentului ce se va încheia astăzi, 23 noiembrie, au participat rectorul ULSB, prof. dr. Ioan Bondrea, preşedintele Senatului universitar prof. dr. Constantin Oprean, prorectorul prof. dr. Claudiu Kifor, Silviu Gabriel Szentesi de la Ministerul Educaţiei Naţionale, coordonatorul naţional „Orizont 2020“, Ioana Ispas împreună cu alţi membri ai echipei ce implementează proiectul. Au mai fost prezenţi decani ai facultăţilor din Sibiu, cadre didactice şi doctoranzi de la mai multe universităţi din România şi alte ţări.
În deschiderea manifestării, rectorul Ioan Bondrea şi preşedintele Senatului universitar, Constantin Oprean, au transmis oaspeţilor mesaje de bun-venit şi au subliniat reuşita acestei prime conferinţe internaţionale dedicate doctoranzilor. Cercetarea este prioritară în mediul universitar, s-a subliniat în Aula Magna, şi din acest motiv tinerii cercetătorii sunt încurajaţi să ducă activitatea lor la un nivel maxim prin programe, proiecte, colaborări şi schimburi de experienţe în cadrul „Orizont 2020“.
Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, Gabriel Szentesi a transmis participanţilor la conferinţă mulţumiri pentru interesul arătat faţă de programul „Orizont 2020“ în România.
„Cercetarea este orientată înspre publicarea de articole şi materiale, apoi este direcţionată spre infrastructură, pentru că ne dorim aparatură modernă în laboratoarele de cercetare, şi nu în cele din urmă, cercetarea trebuie să fie îndreptată spre piaţa actuală, aflată în continuă schimbare“, a spus Gabriel Szentesi.
Prima prezentare a programului „Orizont 2020“ a fost făcută la Sibiu de unul dintre coordonatorii naţionali, Ioana Ispas. În cadrul intervenţiei, Ioana Ispas a subliniat oportunitatea oferită de program în crearea reţelelor de cercetare între universităţi şi de schimb de informaţii.
„Orizont 2020 a fost creat pentru ca cercetarea să vină în sprijinul rezolvării problemelor aduse de criza economică mondială, pentru a întâmpina problemele sociale apărute în comunităţi şi pentru a întări poziţia de lider mondial în cercetare a Europei“, a spus Ioana Ispas.
La conferinţa de la Sibiu participă şi doctoranzii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, împreună cu profesorii îndrumători şi conducerea instituţiei. Referatele elaborate de teologii sibieni au fost prezentate în a doua parte a zilei, dedicată exclusiv tinerilor cercetători. Lucrările elaborate de doctoranzii teologi au abordat o serie de teme actuale în teologia românească, cum ar fi câteva studii despre antropologie în opera părintelui Dumitru Stăniloae.