În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Ortodoxia este plenitudinea adevărului“
În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile la slujba arhierească au fost date de Corul Operei Naţionale Române din Iaşi, dirijat de Manuel Giugula.
În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credinţe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane şi întărite hotărârile celor şapte sinoade ecumenice.
În această duminică atât de importantă, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Conform tradiţiei, după întâmpinarea mitropolitului la Reşedinţa mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând o icoană ortodoxă.
Bucuria slujbei arhiereşti a fost cu atât mai mare pentru credincioşii prezenţi, cu cât răspunsurile liturgice au fost date de Corul Operei Naţionale Române din Iaşi, dirijat de Manuel Giugula. La Liturghia arhierească a fost prezentă şi doamna Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi.
După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, la finalul căreia, urmând îndemnul Sfântului Sinod, s-a organizat colecta de bani pentru Fondul Central Misionar.
În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care a mulţumit oaspeţilor de la Opera Naţională Română din Iaşi şi credincioşilor prezenţi, după care a explicat ce înseamnă credinţa creştin-ortodoxă: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi pe care a dăruit-o Bisericii Lui. Astăzi este ziua noastră, a tuturor celor care am fost botezaţi în numele Sfintei Treimi, în Sfânta Biserică drept-slăvitoare a Domnului Hristos, Biserica Ortodoxă. După spusele marelui nostru duhovnic, părintele Rafail Noica, Ortodoxia este firea omului, adică împlinirea năzuinţelor cele mai lăuntrice ale omului, fără de care el nu se poate simţi în plenitudinea lui, ca trăind, mărturisind şi cunoscând Adevărul, care este Hristos Domnul. Ortodoxia nu este o filosofie, una dintre multele existente, nu este o confesiune creştină, una din multele existente, nu este una dintre religii, ci este Hristos-Domnul, este plenitudinea adevărului, singurul adevăr care ne face liberi cu adevărat şi pe care unii îl înţeleg deplin, alţii în parte, iar alţii, din păcate, deloc. Ortodoxia este devenirea întru fiinţă a omului, adică împlinirea cererilor noastre din rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Domnul: «Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi». Ortodoxia nu este raţiunea de a fi vrăjmaş cuiva, ci înfrăţirea şi cuprinderea în iubire a tuturor oamenilor, îmbodobită cu conştiinţa că Ortodoxia este deţinătoarea adevărului de credinţă“.
La final, soborul preoţilor slujitori, purtând icoane, l-a condus pe IPS Teofan către palatul mitropolitan, unde înaltul ierarh i-a primit pe membrii Operei Naţionale Române din Iaşi.