În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Ortodoxia, vederea cerească a lui Dumnezeu
„Cine nu crede în Întruparea lui Hristos, nu acceptă icoana!”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită ieri, 20 martie, în Duminica întâi din Postul Mare (a Ortodoxiei) la Catedrala Patriarhală. Împreună liturghisitori au fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Duminica întâi din Postul Mare al Sfintelor Paşti este consacrată mărturisirii dreptei credinţe sau Ortodoxiei, datorită biruinţei asupra tuturor ereziilor şi asupra celor care huleau şi distrugeau sfintele icoane, fiind prăznuită pentru prima oară în anul 843, la Constantinopol. Evanghelia acestei duminici (Ioan 1, 43-51) evidenţiază dumnezeirea lui Iisus Hristos, mărturisită de Natanael. Această mărturisire, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, reprezintă dreapta credinţă sau Ortodoxia. „Acest adevăr al credinţei ortodoxe în dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu este exprimat în icoană. De aceea, icoana este mărturisirea credinţei că Dumnezeu Cel nevăzut S-a făcut văzut, că Dumnezeu Cel necuprins S-a făcut cuprins pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire. Icoana nu este o simplă podoabă estetică în biserică, ci este expresia dreptei sau adevăratei credinţe. Cine nu crede în Întruparea lui Hristos, nu acceptă icoana! Religiile care nu acceptă că Dumnezeu S-a făcut om din iubire pentru oameni resping orice reprezentare materială a lui Dumnezeu. Dar noi am învăţat de la Apostoli că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu şi ei L-au văzut, L-au atins cu mâinile lor şi au mărturisit dumnezeirea Lui. Astfel, memoria Bisericii este şi o memorie vizuală”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Evanghelia Duminicii Ortodoxiei, a mai precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, arată şi taina Bisericii, care este Trupul lui Hristos. „«De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului» (Ioan 1, 51). Aici, înţelegem că îngerii duc rugăciunile credincioşilor din Biserică - fiindcă Biserica este Trupul lui Hristos - la ceruri şi coboară ca să aducă binecuvântările Preasfintei Treimi peste credincioşii care se roagă pe baza dreptei credinţe. Vedem în Evanghelia de astăzi şi taina Bisericii care este Trupul lui Hristos, iar Hristos este capul Bisericii. Dacă îngerii urcă şi coboară peste Fiul Omului, adică peste Dumnezeu Cel întrupat, Capul Bisericii, aceasta este taina Bisericii care este prezentă pe pământ şi în ceruri. Noi, când ne rugăm, avem Biserica cerească şi Biserica de pe pământ unite în rugăciune; avem sfinţii din ceruri şi credincioşii împreună cu clerul pe pământ. Această vedere cerească este Ortodoxia”, a explicat Preafericirea Sa.
Ortodoxia nu este nici individualism, nici colectivism, ci „comuniune de persoane cu nume distinct şi cu un chip distinct, după cum fiecare Persoană a Sfintei Treimi are un nume şi un chip distinct. De aceea, prin sfintele icoane ale sfinţilor în comuniune înţelegem mai bine ce este Ortodoxia, ca bucurie a comuniunii sfinţilor”. Această bucurie a comuniunii cu sfinţii din ceruri, dar şi a comuniunii întreolaltă este exprimată şi în tradiţionala procesiune cu sfintele icoane, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, deoarece „în procesiune cu sfintele icoane se manifestă două lumini nedespărţite pe care le arată sfinţii şi pe care, totodată, ei ne cheamă să le mărturisim, şi anume dreapta credinţă şi dreapta vieţuire, adică să mărturisim credinţa lucrătoare prin iubire, după cum spune Sfântul Apostol Pavel”.
Patriarhul României a împlinit 26 de ani de la hirotonia întru arhiereu
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri şi rugăciuni de mulţumire cu prilejul împlinirii a 26 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Părintelui Patriarh Daniel, a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei - „Ortodoxia, calea împărătească a Evangheliei” - adresată clerului şi credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române, iar pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal, a fost hirotesit iconom stavrofor de Preafericirea Sa. Totodată, din această duminică a început colecta pentru Fondul Central Misionar.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a prezentat volumul „Misiunea parohiei şi mănăstirii azi. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2015”, care cuprinde gramate şi acte de sfinţire, cuvântări, mesaje, pastorale, scrisori de condoleanţe şi prefeţe scrise de Părintele Patriarh Daniel. Volumul a fost îngrijit de arhim. Paisie Teodorescu, vicar-patriarhal, pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal, şi pr. Sorin-Vasile Tancău, redactor-şef al revistei „Biserica Ortodoxă Română“. „Au trecut repede 26 de ani de la hirotonia întru arhiereu şi, în general, nu ne uităm înapoi decât pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi oamenilor care ne-au ajutat ca să împlinim după posibilităţi lucrarea misionară, pastorală şi sfinţitoare a Bisericii. Este o bucurie când simţim cum harul lui Dumnezeu ne ajută şi când credincioşii se roagă împreună cu noi”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit Episcop în Duminica Ortodoxiei, în data de 4 martie 1990, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.