De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ostenitor înțelept în slujirea credincioșilor
Am aflat cu tristeţe de trecerea din această viaţă, în dimineața zilei de marți, 19 ianuarie 2016, a Părintelui Ilie Petre, preot îmbisericit la Parohia „Sfântul Sava”, Protopopiatul Ploiești Sud.
Născut la data de 18 aprilie 1934, în orașul Ploiești, judeţul Prahova, Părintele Ilie Petre a primit o educație deosebită de la părinții săi Constantin, cântăreț bisericesc, și Niculina. Urmând drumului jertfelnic al tatălui său, după încheierea studiilor la Școala Generală din localitatea Copăceni, județul Ilfov, tânărul Ilie Petre a fost admis la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București.
În anul 1957, teologul Ilie Petre a fost hirotonit mai întâi diacon, iar apoi preot pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” din comuna Râfov, Protoieria Ploiești. Aici, ca preot paroh, Părintele Ilie Petre a săvârşit cu evlavie şi dragoste toate slujbele religioase, fiind un slujitor apropiat de credincioșii pe care i‑a păstorit şi i‑a povățuit să urmeze calea virtuților creștine și a mărturisirii dreptei credinței. În ceea ce privește lucrarea edilitară, a refăcut în întregime acoperişul bisericii – fapt cu atât mai meritoriu, cu cât a fost realizat în vremuri în care lucrările la edificiile bisericeşti erau dezaprobate de contextul politic al vremii. Totodată, în anul 1964, prin strădaniile sale, a fost curăţată pictura bisericii filiei Mălăieşti. Pentru toate aceste strădanii depuse cu multă jertfelnicie, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina i‑a acordat Părintelui Ilie Petre rangul bisericesc de iconom stavrofor.
În cursul anului 1972, Părintele Ilie Petre a fost transferat în postul de preot paroh al Parohiei „Sfântul Sava” din Protoieria Ploiești Sud. Aici a continuat lucrarea sa pastoral‑misionară intensă, reuşind să realizeze în întregime pictura Bisericii „Sfântul Sava”. De asemenea, Părintele Ilie Petre a dat dovadă de o profundă pricepere administrativă, ocupând pentru o perioadă de zece ani postul de contabil al Protoieriei Ploiești.
Părintele Ilie Petre a fost un cleric devotat, atent şi sensibil la lucrarea pastorală a Bisericii. Slujind lui Dumnezeu cu multă râvnă, chiar şi la vârsta sa venerabilă, arătând o conştiinţă vie şi curată, Părintele Ilie Petre a rămas în memoria celor care l‑au cunoscut ca un duhovnic experimentat şi ca un preot bun liturghisitor, mereu atent faţă de păstoriţii săi. Bucuria slujirii sale misionare a fost mereu însoțită de armonia unei căsnicii împlinite, alături de doamna preoteasă Cireșica, şi de fiul lor, Ilie Eduard, inginer automatist, împreună formând o familie admirată de credincioşi.
În aceste momente de vremelnică despărţire de Părintele Ilie Petre, întru aşteptarea Învierii de obşte, adresăm familiei îndoliate și tuturor credincioșilor Parohiei „Sfântul Sava” din Ploieşti un cuvânt de binecuvântare şi de întărire.
Ne rugăm Bunului Dumnezeu să odihnească în pace sufletul Părintelui Ilie Petre, în ceata cuvenită vrednicilor slujitori ai Sfântului Altar, în iubirea şi lumina Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanțe și binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanţe la slujba de Înmormântare a Părintelui Ilie Petre, vineri, 22 ianuarie 2016, biserica Parohiei „Sfântul Sava”, Protopopiatul Ploiești Sud.