De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Palatul Patriarhiei la începutul anului 2018
În luna ianuarie 2018, Palatul Patriarhiei a fost gazda mai multor evenimente importante și a primit vizita a peste 1.300 de turiști. La acest obiectiv, 2018, declarat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, a debutat cu sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918”, care a avut loc pe 24 ianuarie.
Desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, chiar pe locul unde Adunarea electivă, sub preşedinţia Mitropolitului Nifon, a înfăptuit în data de 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor Romane, evenimentul academic „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918” a reunit un număr important de ierarhi, personalități publice, reprezentanți ai instituțiilor statului, oameni de cultură. La sesiunea de comunicări științifice au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele țării, Klaus Iohannis, reprezentanți ai Academiei Române, academicieni, profesori, clerici.
Pentru activitățile desfășurate în decursul anului 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în luna ianuarie 2018 distincții mai multor angajați din cadrul Administrației patriarhale și din Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ostenitorii au fost evidențiați cu Diploma omagială cu medalie dedicată Anului comemorativ al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. Aceeași distincție a fost oferită și protopopiatelor, exarhilor şi paracliselor patriarhale din Arhiepiscopia Bucureştilor, ca semn de prețuire pentru activitatea depusă în anul care a trecut, precum și pentru proiectele aflate în derulare. De asemenea, pentru contribuții remarcabile la promovarea Anului comemorativ 2017 în Patriarhia Română, Preafericirea Sa a oferit mai multor personalități și jurnaliști români Diploma și medalia Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Printre turiștii care au vizitat Palatul Patriarhiei în luna ianuarie, s-a aflat un grup de peste 100 de elevi din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care au participat la concursurile județene organizate la finalul anului trecut, după cum urmează: în municipiul Buzău, concursul cu tema „Sfântul Andrei - Apostolul și ocrotitorul românilor”, respectiv în județul Vrancea, concursul cu tema: „Mărturisitori și apărători ai dreptei credințe”.
Excursia acestor elevi în București a cuprins și alte obiective cultural-religioase, precum: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Mănăstirea Radu Vodă, Centrul Vechi și Mănăstirea Stavropoleos.