Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Pământul a fost lucrat responsabil şi cu hărnicie

Pământul a fost lucrat responsabil şi cu hărnicie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Știri
Un articol de: Marius Nedelcu - 06 Feb 2013

În anul 2012, Sectorul agricol, viticol şi silvic al Arhiepiscopiei Bucureştilor a desfăşurat mai multe activităţi în cadrul Cooperativei agricole „Via Domnului“ din judeţul Prahova şi la Gospodăria anexă de lângă Bucureşti a Centrului eparhial.

Cele mai importante lucrări au fost finalizarea şi darea în folosinţă a Secţiei de vinificaţie la Gospodăria viticolă de la Urlaţi, proiect desfăşurat în cadrul Cooperativei agricole „Via Domnului“ din judeţul Prahova. Secţia de vinificaţie, construită cu fonduri europene nerambursabile (50% din valoarea întregului proiect) şi fonduri proprii, a fost dotată cu utilaje şi echipamente de vinificaţie performante, cu ajutorul cărora se vor procesa strugurii şi se va obţine şi depozita vinul în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Totodată, a fost obţinut certificatul de calibrare de la Institutul de Metrologie pentru fiecare vas (cisternă) de la Secţia de vinificaţie şi s-a desfăşurat procedura pentru obţinerea Autorizaţiei Antrepozitului fiscal la Cooperativa agricolă „Via Domnului“. De asemenea, au fost întocmite şi depuse încă două proiecte cu finanţare europeană: „Construire remiză utilaje viticole, cale de acces în interiorul proprietăţii, împrejmuire, achiziţie utilaje şi echipamente“ şi „Achiziţie echipamente vinificaţie“. 

Înnoirea culturii de viţă-de-vie 

Până în prezent a fost supusă programului de reconversie o suprafaţă de 29,2 ha (75%) din totalul de 39,2 ha viţă-de-vie îmbătrânită de la cele trei gospodării viticole (22 ha la Gospodăria viticolă Ceptura, 7,2 ha la Gospodăria viticolă Urlaţi şi 2 ha la Gospodăria viticolă Chiţorani). Programele de reconversie implementate erau necesare, întrucât viţa-de-vie era foarte îmbătrânită, cu multe goluri, cu un amestec de soiuri albe şi roşii cu o perioadă de coacere neuniformă, ducând de cele mai multe ori la obţinerea de recolte mici şi vinuri de calitate inferioară. În anul 2012, Patriarhia Română a devenit membră a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală. 

Gospodăria anexă a Centrului eparhial

În cadrul Gospodăriei anexe de lângă Bucureşti a Centrului eparhial a fost construit un solar înmulţitor de 60 mp cu folie dublă, pentru producerea şi creşterea răsadurilor. De asemenea, a fost extinsă livada de pomi fructiferi prin plantarea unui soi de măr tradiţional românesc (Renet). Începând cu acest an a intrat pe rod plantaţia de viţă-de-vie, în vârstă de 4 ani, cu soiurile de masă (Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria şi Italia). Pentru cultura de pomi fructiferi, viţă-de-vie şi arbuşti fructiferi, s-a înfiinţat un sistem de irigare prin picurare. În ceea ce priveşte situaţia legumicolă, au fost cultivate legume atât în spaţii protejate (seră, solar - 1.400 mp), cât şi în teren liber.
 
Sortimentul de legume cultivat a fost compus din: tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveţi, morcovi, ţelină, cartofi, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdeţuri. O parte din legumele menţionate au fost cultivate în două cicluri de cultură, altele în culturi succesive sau în culturi intercalate, asigurând în acest fel o recoltare a produselor în tot sezonul de vegetaţie şi o exploatare intensivă a terenului. A fost înfiinţată o perdea de protecţie cu plop în jurul gospodăriei.