În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Paraclisul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi va fi târnosit
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi în prima duminică a lunii august paraclisul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi. Târnosirea va fi urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii.
Ieşenii sunt aşteptaţi duminică, 4 august 2013, la sfinţirea Paraclisului „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ al Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 1. Târnosirea lăcaşului de închinăciune şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii vor avea posibilitatea să intre prin sfântul altar, aşa cum este tradiţia în Biserica noastră. După cum ne-a relatat pr. Radu Sever Ungureanu, misionar de caritate în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, amenajarea acestui spaţiu liturgic a durat trei ani şi are menirea de a aduce o mângâiere bolnavilor aflaţi în suferinţă, pe lângă sprijinul medical de înaltă competenţă pe care îl primesc în cadrul instituţiei. „Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi-a început activitatea pe data de 25 martie 2012, de hramul Bunei Vestiri. Lucrările la paraclis au început înainte de deschiderea oficială a institutului, fiind desfăşurate între anii 2010-2012 şi finisate în decursul acestui an. Investiţiile au depăşit suma de 250.000 de lei, bani proveniţi aproape în exclusivitate din donaţii particulare şi din sprijinul foarte important al fostului corp medical şi administrativ din Spitalul de Urgenţe «Sfântul Spiridon», cât şi din partea cadrelor medicale şi administrative din noul institut. Dacă se face abstracţie de faptul că deasupra paraclisului se află sălile de operaţie, se constată că interiorul acestuia corespunde împărţirii tripartite a unei biserici ortodoxe - pronaos, naos şi altar“, a spus pr. misionar Radu Sever Ungureanu.
Lucrările de pictură, începute cu binecuvântarea părintelui Justin Pârvu
Paraclisul IRO este dotat cu tot ceea ce este necesar săvârşirii actelor liturgice. Capela este împodobită cu vitralii lucrate unicat, catapeteasma este din lemn de esenţă tare - stejar şi paltin -, icoanele sunt realizate pe suport de lemn sculptat în tehnică mixtă - sticlă şi mozaic - şi pardoseala este din marmură de Ruşchiţa, din Munţii Poiana Ruscă. Proscomidiarul este realizat din marmură verde Guatemala. Pictura este foarte bogată în detalii, de exemplu, numai naosul cuprinde opt registre de pictură, care este realizată în tehnica al secco cu pigmenţi, diferite emulsii şi foiţă de aur. „Lucrările au început în luna iunie 2010, după ce s-a primit binecuvântarea personală a părintelui Justin Pârvu, care, după al şaptelea Maslu pe care l-a oficiat la Spitalul «Sfântul Ioan», la rugămintea noastră, a intrat în noua clădire, care se afla în construcţie la vremea aceea. Mai mult, acesta a cerut să se picteze şi icoana de la Aiud, ulterior, dorinţa parintelui fiind întru totul respectată. Acest paraclis, care poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, oferă un sprijin atât bolnavilor, cât şi familiilor lor, un lucru care se observă din reacţiile acestora atunci când ei păşesc pragul lăcaşului“, a concluzionat pr. misionar Radu Sever Ungureanu. Amintim că IPS Teofan a vizitat paraclisul IRO din Iaşi în luna martie a anului trecut.