Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Paraclisul Maicii Domnului, în română şi arabă
Grupul de psalţi Tronos al Catedralei patriarhale din Bucureşti, în colaborare cu Radio Trinitas, a lansat de curând un CD conţinând Paraclisul Maicii Domnului. Slujba Paraclisului, înregistrată în Catedrala patriarhală, a fost cântată bilingv, în limba română de diaconul Mihail Bucă, conducătorul Grupului Tronos, şi în limba arabă de protopsaltul Youseph Shattani din Damasc. Această nouă apariţie este o premieră în România în domeniul muzicii psaltice.
Youseph Shattani este de doi ani membru în Corul Tronos al Patriarhiei Române şi, prin intermediul lui, protopsalţii români au cunoscut spaţiul bisericesc şi cultural al creştinilor ortodocşi arabi, care aparţin de Patriarhia Antiohiei. "Cu toate că româna şi araba sunt două limbi diferite, muzica psaltică este aceeaşi pentru că aceasta a apărut chiar în spaţiul oriental, locuit acum de creştini arabi. Paraclisul Maicii Domnului cântat psaltic oferă o stare bună ascultătorilor, oferă o stare firească de rugăciune şi de comuniune cu Dumnezeu şi cu orice creştin ortodox, reuşind să depăşească aparenta inaccesibilitate a limbii arabe pentru ascultătorii români. Acest lucru arată că Ortodoxia este una, că ortodocşii sunt uniţi în Duhul Sfânt, Cel care a inspirat pe sfinţii autori de cântări bisericeşti, ca Sfântul Ioan Damaschin şi Sfântul Roman Melodul, modele de inspiraţie pentru toţi cântăreţii de muzică psaltică", ne-a declarat diaconul Mihail Bucă, conducătorul Grupului psaltic Tronos. Paraclisul a fost diortosit şi aşezat pe note Slujba Paraclisului Maicii Domnului, cântată în glasul VIII trifonic, a fost diortosită şi aşezată pe note de preotul Cristian Todireanu. Cântările paraclisului au fost înregistrate succesiv, în limba română şi apoi în limba arabă, constituind şi o lucrare folositoare pentru lingvişti şi imnologi, care pot analiza în paralel cântările bisericeşti. "Paraclisul Maicii Domnului este o slujbă foarte răspândită în Patriarhia Antiohiei şi ocupă un loc important în canonul de rugăciune al credincioşilor arabi. Acest CD exprimă relaţiile strânse între Patriarhia Română şi cea din Antiohia şi poate fi considerat o comunicare duhovnicească între cele două Biserici Ortodoxe", ne-a declarat protopsaltul Youseph Shattani din Damasc. Paraclisul Maicii Domnului a fost înregistrat în Catedrala patriarhală, în condiţii foarte bune de acustică şi sonorizare, iar CD-ul are o prezentare grafică foarte frumoasă, în română, arabă şi engleză, adresându-se creştinilor ortodocşi din întreaga lume. Compact-discul poate fi achiziţionat de la librăriile bisericeşti şi de la pangarele lăcaşurilor de cult din cuprinsul Patriarhiei Române. Diaconul Mihail Bucă ne-a declarat că grupul psaltic colaborează cu multe coruri de muzică bisericească din spaţiul ortodox, şi aceste colaborări se vor materializa în perioada următoare în alte apariţii de acest gen. În decembrie anul trecut, Corul Tronos a fost la o întrunire a psalţilor în oraşul Drama din Grecia. O altă colaborare importantă este cu renumitul protopsalt al Patriarhiei Ecumenice, Theodor Vasilikos.