La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Paraclisul Mănăstirii Valea Budului va fi târnosit
Credincioşii din toată Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului sunt aşteptaţi mâine, 22 iulie 2014, să participe la sfinţirea paraclisului Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Valea Budului. Slujba târnosirii va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Istoria celui mai tânăr aşezământ monahal din Eparhia Romanului şi Bacăului a început în anul 2013. Iniţial, pe acest loc s-a înfiinţat Parohia „Sfinţii Apostoli“ de la Valea Budului, la cererea credincioşilor ortodocşi din zonă, doritori să aibă un locaş de închinare al lor. Atunci s-a înălţat un paraclis în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care deservea nevoilor liturgice ale zonei. Apoi, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, l-a hirotonit pe părintele Vasile Busuioc, care a coordonat lucrările zidirii bisericii aşezate pe o stâncă ce străjuieşte această vale. Sfântul locaş a fost finalizat în anul 2008, când, la 29 iunie, a fost sfinţit de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Importanţa amplificării misiunii Bisericii în această zonă a făcut ca, din anul 2013, acest aşezământ să fie transformat în mănăstire. Dat fiind faptul că s-a adăugat în preajmă un corp de chilii, după întemeierea oficială a mănăstirii şi venirea unui grup de călugăriţe în zonă, s-a hotărât şi s-a redeschis cu statut aşezământul monahal, la data de 1 octombrie 2013, iar Preasfinţia Sa a adăugat şi hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. În acest nou aşezământ monahal a fost numită egumenă monahia Magdalena Budeanu şi s-a stabilit denumirea oficială a chinoviei ca fiind Metocul chiriarhal „Acoperământul Maicii Domnului“ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pentru pravila zilelor de rând a tinerei obşti s-a reamenajat vechiul paraclis care nu mai corespundea cerinţelor, în vara anului 2014 egumena Magdalena obţinând toate aprobările legale în acest sens. Lucrările de construcţie au fost finalizate la începutul lunii iulie 2014, iar cu acest prilej Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a hotărât ca zi de sfinţire a paraclisului data de 22 iulie 2014, ziua de pomenire a Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena. După slujba târnosirii, toţi cei prezenţi vor putea trece prin sfântul altar. (Pr. Constantin Gherasim)