De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Paraclisul „Sfinţii Voievozi“ din Târgu Jiu, sanctuar de iconografie
Cunoscut sub numele de Biserica „Sfinţii Voievozi“, Biserica Domnească sau a „Negustorilor“, sfântul locaş din centrul municipiului Târgu Jiu reprezintă astăzi un loc aparte în viaţa credincioşilor din judeţul Gorj. În decursul istoriei, frumoasa ctitorie a servit şi ca necropolă a eroilor din aceste locuri, stând alături de mausoleul Ecaterinei Teodoroiu.
Situată în Piaţa Prefecturii municipiului Târgu Jiu, în faţa Palatului administrativ, Biserica paraclis mitropolitan „Sfinţii Voievozi“ are rădăcini adânc înfipte în istoria judeţului Gorj. Originile ei, ce se pierd în negura timpului, scot la iveală astăzi un frumos monument istoric, ctitorit de negustorii oraşului. Între aceştia, pomeniţi cu numele sunt Dobre Sârbu şi Radu Cupeţu, ei contribuind esenţial la împlinirea lucrărilor, între anii 1748 şi 1764. Actuala biserică s-a ridicat pe locul uneia mai vechi, temeluită în anul 1717. Drept răsplată pentru osteneala lor, portretele votive ale celor doi negustori au fost înveşnicite în fresca de pe peretele din partea de apus a pronaosului sfintei biserici.
În cursul anului 1772, după o notare pe un Minei, biserica poartă şi denumirea de Mănăstirea Domnească, iar denumirea de catedrală i se atribuie pentru prima dată în anul 1863.
Program liturgic „ca la mănăstire“
De ceva timp, biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail, Rafail şi Gavriil are rangul de paraclis mitropolitan, la fel ca alte frumoase biserici din Cetatea Băniei. Despre cum s-a schimbat viaţa acestei parohii şi a credincioşilor care aparţin ei, preotul administrator Mihai Roibu spune că reprezintă în primul rând o bună plinire a serviciului liturgic. „Acum sfintele slujbe se fac aici ca la mănăstire, fiind săvârşite de mai mulţi preoţi. A crescut totodată şi diversitatea slujbelor, începând de la sfintele cele obişnuite, Vecernia, Utrenia şi Sfânta Liturghie şi până la oficierea Sfântului Acatist, a Tainei Sfântului Maslu, Pavecerniţa Mare şi cea Mică, iar în timpul Postului Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Odată cu aceasta, a crescut şi numărul credincioşilor, ce vin să ia parte la serviciul liturgic. Actualmente, la Sfântul Altar îşi desfăşoară activitatea patru preoţi şi un diacon“, a spus pr. Roibu.
Valoarea iconografică a sfântului locaş
Pictura ocupă de asemenea un loc aparte în viaţa bisericii din centrul Târgu Jiului. Realizate cu rafinament şi conservate foarte bine, scenele murale îndeamnă întotdeauna pe credincios la rugăciune. Aceasta este totodată şi cea mai valoroasă carte de vizită a bisericii. Deosebit de sugestivă este şi pictura exterioară. În ea se cuprinde o adevărată erminie a entităţii noastre creştin-ortodoxe. „Din picturile exterioare ale paraclisului, cele care întruchipează filosofi sau oameni de ştiinţă arată faptul că apropierea de Dumnezeu se poate face şi pe calea cunoaşterii. Oamenii de ştiinţă sunt exponenţii celor care au considerat că putem accede la Divinitate prin raţiune şi gândire. Pictorii s-au simţit mult mai liberi în spaţiul exterior al bisericii, abordând o temă mai puţin întâlnită şi mai puţin accesibilă înţelegerii umane. Este tema «Filosofi şi Sibile», zugrăviţi pe brâul de sub streaşina bisericii, uneori asociaţi cu regii şi profeţii Vechiului Testament şi chiar cu sfinţii din calendarul creştin“, mai spune pr. administrator.
Înrudiri cu bisericile vâlcene
Pe latura nordică a paraclisului mitropolitan, efectele intemperiilor şi ale trecerii vremii se văd pe suprafaţa pictată, imaginile cu sibile fiind mai puţin vizibile. Această tematică în iconografia picturii murale exterioare se mai întâlneşte şi la alte biserici din Ţara Românească şi Moldova. „Picturi similare se găsesc şi pe zidurile bisericilor din Vâlcea: «Sfinţii Arhangheli» din Câineni, biserica de la Genuneni-Frânceşti, Biserica Copăceni, Biserica Ursana, biserica din Foleştii de Jos sau la Horezu“, adaugă pr. Roibu.
Prin valoarea sa istorică, dar şi iconografică, paraclisul mitropolitan închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din centrul municipiului Târgu Jiu rămâne pentru toţi cei care-i trec pragul un simbol al oraşului lui Brâncuşi, un loc în egală măsură sfânt şi necesar, care ne oferă sfios, dar negreşit calea către Dumnezeu. (Marius Stochiţoiu)