Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Parastas la 40 de zile de la tragedia din Colectiv
La 40 de zile de la tragedia din clubul Colectiv, din îndemnul şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un sobor de slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit ieri, 9 decembrie, o slujbă de pomenire pentru toți cei care au murit în incendiul de pe 30 octombrie 2015. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat slujba în faţa clubului Colectiv, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preoţi, credincioşi şi elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti s-au rugat ieri în faţa clubului Colectiv, pentru odihna sufletelor celor 60 de persoane care au trecut la Domnul în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit la finalul slujbei un cuvânt de mângâiere pentru familiile îndoliate, în care a explicat importanţa pomenirii celor care s-au mutat din viaţa pământească. „Biserica învaţă că la 40 de zile după trecerea unui suflet din această lume, el se prezintă la judecata particulară, având să dea răspuns înaintea Dreptului Judecător de cele ce a lucrat în această viaţă. De aceea, în această perioadă de 40 de zile, Biserica înalţă rugăciuni împreună cu familia celui care s-a mutat de aici, rugându-L pe Milostivul Dumnezeu să aşeze sufletul lui acolo unde «drepţii ca luminătorii strălucesc». În această perioadă care s-a scurs de la incendiul de la clubul Colectiv, dimpreună cu familiile celor care au trecut din această viaţă, Biserica, prietenii şi cunoscuţii lor au înălţat rugăciuni atât în Catedrala Patriarhală, în catedralele chiriarhale, cât şi în comunităţile mănăstireşti şi parohiale din întreaga ţară. Aceste rugăciuni ne arată nouă că iubirea este mai tare decât moartea, ne arată, de asemenea, că iubirea n-o poate ucide nici piatra de mormânt şi ne încredinţează de faptul că noi, cei care avem nădejde, prin aceste rugăciuni vom fi într-o zi împreună cu cei pe care i-am iubit. De aceea, în această zi am înălţat rugăciuni, încredinţând sufletele celor adormiţi milostivirii fără margini a lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinţia Sa.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a anunţat că, în perioada următoare, Arhiepiscopia Bucureştilor doreşte ca în faţa clubului Colectiv să aşeze o cruce de marmură sau de piatră, unde familiile celor care au trecut la Domnul să poată aprinde lumânări, să se roage pentru sufletele celor decedaţi şi să îi pomenească pe aceştia în rugăciune.
La slujba de pomenire au fost prezenţi alături de PS Episcop Timotei Prahoveanul şi pr. Mihai Aurel, vicar administrativ eparhial, pr. Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pr. Ionuţ Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, arhim. Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, protoiereii de la cele 6 protopopiate ale Capitalei, protoiereii de la protopopiatele Ilfov Nord, Ploieşti şi Urlaţi şi preoţi profesori ai seminarului teologic.
Biserica a ajutat financiar familiile victimelor
În urma tragicului eveniment petrecut în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 la clubul Colectiv, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureştilor şi parohiile Capitalei au venit în sprijinul familiilor îndoliate şi al tinerilor internaţi în stare gravă la spitale, atât prin asistenţă spirituală, cât şi prin acţiuni concrete de susţinere. „Suma de 200 de mii de lei a fost alocată de Arhiepiscopia Bucureştilor, din fonduri proprii, pentru sprijinul pacienţilor şi familiilor persoanelor decedate. Până în prezent au fost sprijinite 65 de persoane, în baza anchetei sociale, efectuată de asistenţii sociali de la cele 6 protopopiate ale Capitalei. Printre familiile victimelor au fost şi cazuri care nu au dorit să primească sprijinul din partea noastră, deoarece aveau o situaţie financiară bună şi au sugerat să fie ajutate persoanele mai sărace. Nu a fost o atitudine ostilă, dar din modestie şi datorită situaţiei financiare bune pe care o aveau, au recomandat ca aceşti bani să fie direcţionaţi către persoanele sărace. Principala nevoie pe care o au aceste familii este aceea de suport afectiv, moral, de mângâiere duhovnicească pentru a trece peste acest moment. Nu toate familiile implicate au o situaţie precară, ci ele trec printr-o criză afectivă, emoţională, pentru că pierderea unui copil este o pierdere iremediabilă şi irecuperabilă. Preoţii de caritate de la cele 8 spitale unde au fost internate victimele au fost permanent prezenţi acolo, au fost alături de victimele, de familiile şi de prietenii acestora”, ne-a declarat pr. Ionuţ Viorel Iordăchescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
De asemenea, în urma îndemnului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au intensificat acţiunile din cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” a Patriarhiei Române, pentru a asigura necesarul de sânge în spitalele unde se află internate victimele incendiului. „Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au intensificat campania de donare de sânge, dar s-au implicat şi în oferirea de hrană sau materiale sanitare pentru unităţile medicale, acolo unde a fost cazul. Pentru unii pacienţi s-au făcut şi câte trei gărzi, una după alta, şi atunci, a fost necesar sprijinul acestor voluntari. Şi în ţară s-au mobilizat eparhiile, au făcut colecte, au strâns bani, dorind să ajute. Arhiepiscopia Bucureştilor şi protopopiatele vor sprijini şi pe termen lung victimele de la Colectiv şi familiile lor”, a mai spus părintele Ionuţ Viorel Iordăchescu.