De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Parastas la Sibiu pentru filantropul român ortodox Emanoil Gojdu
Emanoil Gojdu (1802-1870), desemnat în urma Campaniei „Mari Filantropi Români” cel mai mare filantrop ortodox român laic, a fost pomenit la Sibiu miercuri, 3 februarie 2021, când s-au împlinit 151 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Parastasul a fost oficiat la statuia marelui filantrop din Parcul Astra din Sibiu. Slujba de pomenire a fost săvârşită de pr. prof. dr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi secretarul Fundaţiei „Gojdu”, organizaţie care a ajutat de-a lungul vremii mii de tineri români prin burse de studii. Cu această ocazie au fost lansate volumele „Elită şi naţiune. Fundaţia «Gojdu» (1870-2008)” şi „Emanoil Gojdu în presa românească din Transilvania şi Ungaria” dedicate personalităţii lui Emanoil Gojdu şi fundaţiei care îi poartă numele.
„Ne-am făcut o datorie de conştiinţă pentru cel care a fost marele mecena al neamului românesc, Emanoil Gojdu, prin săvârşirea slujbei de pomenire. Am făcut acest lucru pe de-o parte pentru a încununa efortul întregii Mitropolii a Ardealului depus în Campania «Mari Filantropi Români», iar pe de altă parte pentru a marca împlinirea a 151 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Emanoil Gojdu. Este o datorie atât a fundaţiei, cât şi a noastră, a tuturor românilor, de a-l cinsti pe Emanoil Gojdu, pentru că prin cele peste 4.500 de burse şi ajutoare oferite tinerilor români s-a împlinit dorinţa lui de a sprijini emanciparea neamului românesc din Transilvania şi nu numai. Am identificat 1.076 de mari personalităţi care au studiat pe baza burselor şi ajutoarelor primite de la Fundaţia Gojdu, în cele mai variate domenii şi în cele mai prestigioase universităţi ale Europei. Aceştia au constituit elita românească dinainte de 1918, deci au fost cei care au contribuit la păstrarea identităţii româneşti şi ortodoxe, ştiind că Emanoil Gojdu a lăsat prin testament averea sa Bisericii Ortodoxe spre folosul creştinilor ortodocşi, în vederea luminării poporului român. Considerăm că este o zi importantă, o zi sfântă pentru Biserica noastră, pentru Ortodoxie, pentru românism şi pentru Fundaţia Gojdu”, ne-a spus părintele Aurel Pavel.
Emanoil Gojdu a trecut la cele veşnice în 1870, la Budapesta, şi este înmormântat în cimitirul Kerepesi, din capitala Ungariei.