De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, la Sâmbăta de Sus
La Mănăstirea „Sfinţii Brâncoveni“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc ieri, 29 august, în ziua de prăznuire a Tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul, o slujbă de pomenire pentru mitropolitul Antonie Plămădeală, la nouă ani de la trecerea sa la Domnul. La slujbă au participat, alături de obştea monahală de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mihai Plămădeală, fratele vrednicului de pomenire mitropolit, membri ai familiei, credincioşi care păstrează vie memoria marelui ierarh. Slujba de pomenire a fost oficiată în după-amiaza zilei de ieri, conform celor precizate de arhimandritul Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Sâmbăta de Sus.
De asemenea, azi, după oficierea Sfintei Liturghii, va fi oficiată slujba de Parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, în paraclisul mănăstirii, precum şi o slujbă de pomenire la mormântul acestuia din incinta aşezământului monahal, conform celor precizate de părintele stareţ Ilarion Urs.
Pe 29 august 2005, venerabilul mitropolit Antonie Plămădeală a trecut în lumea drepţilor. Pentru credincioşii ardeleni, păstoriţi vreme de 23 de ani de mitropolitul Antonie, sărbătoarea din 29 august a devenit zi de pelerinaj la mormântul ierarhului din incinta mănăstirii braşovene.
Obştea monahală de la Sâmbăta de Sus îi păstrează o pioasă amintire Mitropolitului Antonie Plămădeală, acesta fiind considerat cel de-al treilea ctitor al mănăstirii. Aici a ridicat noua incintă, clădirile anexe, Academia Teologică, a înfiinţat biblioteca şi expoziţia de obiecte bisericeşti, carte veche şi icoane pe sticlă. Ierarhul a rezidit din temelie incinta mănăstirii, lucrare pe care a început-o în anul 1985. Sub pretextul că se va construi o sală unde vor fi expuse obiecte de patrimoniu, ierarhul a reuşit să zidească o biserică nouă, pe lângă cea mică voievodală. Sub îndrumarea acestuia s-au făcut reparaţii capitale şi s-a restaurat pictura de la vechea biserică brâncovenească. După 208 ani de la dărâmarea ei în anul 1785, Mânăstirea „Brâncoveanu“, la 15 august 1993, s-a sfinţit biserica nouă cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, ca şi întreaga mănăstire. (Oana Rusu)