Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Parastasul de doi ani pentru arhimandritul Mina Dobzeu
Arhimandritul Mina Dobzeu a fost pomenit sâmbătă, 6 iunie, la doi ani de la mutarea sa la cele veşnice, informează Biroul de presă al eparhiei. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de slujitori la mormântul duhovnicului de sub streaşina Altarului Catedralei Episcopale din Huşi. După slujbă, Preasfinţia Sa a vorbit despre vrednicul de pomenire arhimandrit şi despre curajul duhovnicesc de care acesta a dat dovadă.
„În ultimii ani, chiar dacă era neputincios trupeşte, sufletul lui ardea ca o flacără. Sufletul lui era plin de entuziasm, era plin de ceea ce a iubit cel mai mult, lumina. Lumină pe care Dumnezeu i-a dăruit-o în urma rostirii Rugăciunii lui Iisus, punându-se în slujba propovăduirii ei şi scriind cărţi, ca oamenii să înveţe să o rostească. Ori de câte ori veniţi la mormântul părintelui Mina, să citiţi ceea ce este imprimat pe cruce. Este ca un testament şi ca un laitmotiv duhovnicesc pe care ar trebui să ni-l asumăm fiecare dintre noi. Chipul spiritual al acestei lumi ar arăta altfel dacă ne-am asuma deviza şi crezul pe care le-a avut părintele Mina: «aşa ne-a găsit Europa, cultivând duhul neamului, în genunchi, cu palmele adunate în rugăciune».
Totodată, Preasfinţia Sa a precizat faptul că Episcopia Huşilor pregăteşte pentru anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la naştere, un volum de documente şi un film documentar dedicate arhimandritului Mina Dobzeu:
„Anul viitor se vor împlini 100 de ani de la naşterea părintelui Mina. Dorim să edităm un volum care să conţină documente de arhivă şi dosarul de securitate al părintelui Mina şi avem în lucru un documentar video despre viaţa şi mărturisirea părintelui, realizat de postul TRINITAS TV, ca în felul acesta să menţinem vii prezenţa şi puterea de mărturisire ale acestuia”. La final, ierarhul a mulţumit profesoarei Maria Pară din Huşi, cea care a avut grijă îndeaproape de părintele Mina şi l-a sprijinit şi în editarea unora din lucrările publicate.