La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Părintele academician Mircea Păcurariu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”
Părintele academician Mircea Păcurariu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, distincție acordată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Distincția și o bederniță cu icoana Nașterii Domnului au fost înmânate miercuri, 30 decembrie, părintelui academician Mircea Păcurariu de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, însoțit de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală. Părintele vicar i-a înmânat darurile oferite de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu cele mai frumoase gânduri și urări de sănătate, viață îndelungată și zile binecuvântate de Dumnezeu, sub ocrotirea sfinților a căror viață virtuoasă a fost făcută cunscută de părintele academician Mircea Păcurariu în scrierile sale și care au fost temei pentru canonizarea lor în Biserica Ortodoxă Română.
Distincția a fost oferită „în semn de înaltă apreciere și prețuire ca unuia care l-a adus pe marele ierarh maramureșean Iosif Mărturisitorul din memoria străveche a acestui ținut în istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar Sfântul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian, l-a ridicat între Sfinții Români din calendarul Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești”, după cum se spune în diploma oferită părintelui academician Mircea Păcurariu.