Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele academician Păcurariu, omagiat la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc, pe 20 mai, o ceremonie festivă prin care profesorii, studenţii, preoţii şi numeroşi invitaţi l-au omagiat pe pr. prof. acad. dr. Mircea Păcurariu. La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Momentul de omagiere al celui mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi unul dintre cei mai renumiţi cercetători şi profesori universitari pe care i-a avut vreodată ţara noastră a umplut Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a facultăţii sibiene. Din prezidiu au făcut parte IPS Mitropolit Laurenţiu, decanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr şi lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. În debutul evenimentului, după cuvântul inaugural şi de apreciere al pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, s-au prezentat pe scurt coordonatele biografice ale părintelui academician, prin discursul unuia dintre cei mai tineri ucenici apropiaţi ai marelui istoric, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
A urmat prezentarea şi lansarea oficială a volumului omagial „File de Istorie. Preţuire şi recunoştinţă Părintelui Profesor Mircea Păcurariu“.
Cuvântul de prezentare a aparţinut părintelui Nicolae Chifăr, care a ţinut să-i mulţumească părintelui Păcurariu pentru îndrumarea academică spre disciplinele istorice şi pentru sprijinul oferit în obţinerea bursei de doctorat în Germania, momente ce i-au marcat viaţa.
„Un părinte iubitor de Biserică“
În cuvântul de mulţumire, părintele Păcurariu a vorbit despre dificultăţile întâmpinate de-a lungul vieţii, atât în studiile teologice pe care le-a urmat, cât şi în cariera de profesor de teologie. Regimul nefavorabil din vremurile dinainte de 1989 i-au pus adesea piedici în cariera didactică, dar, cu toate acestea, prin muncă asiduă şi seriozitate, părintele a reuşit să urce pe cele mai înalte trepte ale profesoratului.
„Consider că mi-am făcut datoria în cei 42 de ani de slujire la catedra acestei facultăţi, plus anii de îndrumare la doctorat, de după pensionare. Dacă adăugăm şi cei doi ani de predare la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, sunt peste 50 de ani de activitate.
Am avut studenţi foarte buni, printre care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Mitropolit Laurenţiu, IPS Mitropolit Serafim sau PS Episcop Visarion al Tulcii, stareţi şi stareţe, consilieri şi profesori de religie. Am avut doar 15 doctoranzi, dar la ora actuală aproape toate catedrele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române sunt deţinute de discipoli de-ai mei. Nădăjduiesc că aceştia vor duce la bun sfârşit ceea ce au învăţat de la mine şi vor continua cercetarea de aici încolo“, a spus pr. Păcurariu.
Ceremonia s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare, de mulţumire şi de apreciere a IPS Mitropolit Laurenţiu, fost student de-al pr. Păcurariu. Ierarhul a subliniat contribuţia adusă de pr. Păcurariu la viaţa bisericească din Mitropolia Ardealului şi la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
„Aţi fost în istorie, rămâneţi în istorie şi veţi rămâne în inimile noastre ca un părinte iubitor de Biserică, un bun slujitor la altar şi mai ales ca un model deplin pentru profesorii de teologie şi pentru preoţii care au trecut prin mâinile sfinţiei voastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.