Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 24 noiembrie, Sfânta Liturghie la Paraclisul arhiepiscopal „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul
Părintele Constantin Dogaru (1954-2013) - vrednic slujitor al Bisericii şi al culturii româneşti
Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 26 iunie 2013 a trecut din această viaţă părintele Constantin Dogaru de la Parohia „Sfântul Vasile“, Protopopiatul Ploieşti, Arhiepiscopia Bucureştilor.
Părintele Constantin Dogaru s-a născut la data de 23 martie 1954, în satul Ciupelniţa, comuna Dumbrava, judeţul Prahova. A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în satul natal, iar în anul 1973 a absolvit Liceul Teoretic „I. L. Caragiale“ din Ploieşti. A finalizat studiile seminariale la Bucureşti în anul 1978, ca şef de promoţie. În acelaşi an, s-a înscris la Institutul Teologic din Capitală, obţinând licenţa în anul 1982.
În august 1978, s-a căsătorit cu Maria Dascălu, iar Dumnezeu a binecuvântat această familie cu doi copii: Veronica şi Iuliana. În noiembrie 1978, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cornurile de Jos, comuna Drăgăneşti, judeţul Prahova, unde a activat până în anul 1992. În perioada în care a slujit ca preot la Parohia Cornurile de Jos, a iniţiat şi coordonat reparaţia bisericii, a clopotniţei, a casei parohiale şi restaurarea picturii.
Începând din anul 1992, a fost numit preot coslujitor la Parohia „Sfântul Vasile“ din Ploieşti, unde a avut o frumoasă activitate pastorală, fiind un bun duhovnic, iubit şi apreciat de credincioşi pentru activitatea sa, dar mai ales pentru predicile frumoase pe care le rostea.
Pe lângă rodnica şi apreciata sa slujire pastorală, a avut o bogată activitate culturală, încununată prin tipărirea a patru lucrări: Fiinţa la răspântiile limbajului (2000), Capete apocrife (2004), Palimpsest (2005), Constantin Noica în mărturisirile unui preot ortodox (2008). A cincea lucrare se află în manuscris, aşteptând lumina tiparului. Lucrările publicate de părintele Constantin Dogaru s-au bucurat de recenzii elogioase scrise de intelectuali proeminenţi ai culturii româneşti.
Începând din anul 2002, părintele Constantin Dogaru a fost membru al Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă Prahova. A ţinut seminarii pe teme filosofice studenţilor de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi a participat la diferite conferinţe pe teme religioase şi culturale în Ploieşti, Bucureşti, Braşov şi Târgu Jiu.
La acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată şi parohia îndoliată, precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Constantin Dogaru.
Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj la slujba de înmormântare a PC. Pr. Constantin Dogaru, duminică, 30 iunie 2013.