În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Părintele Constantin Necula a conferenţiat la ITO Braşov
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului (ITO) 2022 a început sâmbătă, 10 septembrie, la Braşov, printr‑un Te Deum oficiat în Piaţa Unirii de un sobor de preoţi şi diaconi condus de protopopul de Braşov, Dănuţ‑Gheorghe Benga. Grupurile de tineri venite din toate cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului, la care s‑au adăugat grupuri de tineri din Braşov şi voluntarii ITO, s‑au adunat în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, de unde au mers spre deschiderea festivă a evenimentului din Piaţa Unirii. Tinerii s‑au rugat ca Bunul Dumnezeu să le binecuvânteze întâlnirea şi activităţile din cadrul ITO să fie spre folos duhovnicesc.
Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de părintele protopop Dănuţ‑Gheorghe Benga. Protopopul Braşovului le‑a mulţumit tinerilor pentru prezenţă şi i‑a îndemnat să rămână totdeauna mărturistitori ai lui Hristos.
„Să‑L mărturisiţi întotdeauna pe Hristos în lume, să încercaţi să împliniţi poruncile lui Dumnezeu pentru că în acestea stă ascuns Hristos şi, pe măsură ce împlinim poruncile lui Dumnezeu, de fapt ne împărtăşim de El”, a spus părintele Benga.
După Te Deum, a urmat conferința pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Moderată de pr. Cristian Mutean, conferinţa a fost intitulată „Viața de rugăciune, rugăciunea vieții” şi a adus multă bucurie în rândul tinerilor participanţi la ITO Braşov.
„Avem nevoie, în primul rând, să învățăm nu ce înseamnă să ne rugăm, nu cum să ne rugăm, nu ce să facem ca să ne rugăm, ci pur şi simplu să învăţăm «Cine este Dumnezeu, Mare ca Dumnezeul nostru» şi să aflăm răspunsul că, de fapt, nimeni nu este un dumnezeu mai mare şi mai viu ca Dumnezeul nostru. (...) Ce ne învaţă rugăciunea este simplu şi la obiect. Rugăciunea ne învaţă că Dumnezeul nostru este un Dumnezeu personal, Care ne stă întotdeauna în apropiere şi ne sprijină să depăşim toate greutăţile pe care în mod real le avem înaintea noastră, nu să le ocolim, nu să ne prefacem că nu le vedem, de unde şi gândirea aceea exclusivist numită «gândire pozitivă», ci să înfruntăm aceste neputinţe şi să le biruim”, a spus părintele Constantin Necula.
Tinerii au participat în a doua parte a zilei la atelierul de dezbateri intitulat „Tinerețea, rugăciunea și pacea”. Atelierele au adus în discuţie diferite subiecte legate de rolul rugăciunii în viaţa tinerilor, viaţa duhovnicească în vremurile actuale şi nevoia de pace.