Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele Constantin Voicu, aniversat la 85 de ani
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu s-a aflat în sărbătoare cu o zi înainte de praznicul Sfântului Nicolae, deoarece una dintre personalităţile de marcă ale instituţiei, arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, a fost omagiată la împlinirea a 85 de ani. Ceremonia a avut loc în capela facultăţii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Cadrele didactice, preoţi, foşti şi actuali studenţi au venit ieri, 5 decembrie, în capela Facultăţii de Teologie pentru a-i aduce omagii, felicitări şi gânduri bune părintelui Constantin Voicu, fost rector al vechiului Institut Teologic şi o personalitate academică cu o contribuţie esenţială la dezvoltarea învăţământului universitar din Sibiu. Prin implicarea sa directă şi prin buna chivernisire a învăţământului teologic de la Sibiu în anii de după evenimentele din 1989, Universitatea „Lucian Blaga“ avea să se nască pe fundamentul Facultăţii de Teologie, vechea academie şagunină aducând prestigiu, patrimoniu academic şi valoare noii universităţi.
Din acest motiv, conducerea actuală a Universităţii „Lucian Blaga“ a participat la ceremonia de evocare a personalităţii părintelui Voicu, pentru a aduce recunoştinţa şi aprecierea instituţiei pentru cel care a iniţiat fondarea învăţământului universitar modern din Sibiu. Au fost prezenţi în capelă atât preşedintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Constantin Oprean, cât şi rectorul Ioan Bondrea. Alături de aceştia s-au aflat pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, prodecanul facultăţii, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benche, cadre didactice, protopopi, preoţi, studenţi şi alţi oaspeţi.
„Un adevărat părinte“
IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor slujitor au oficiat un Te Deum, aducând mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui Constantin Voicu şi rugându-L să-i dea în continuare sănătate şi putere de muncă.
După slujba religioasă, pr. prodecan Mircea Ielciu, urmaşul la catedra de Patrologie al părintelui Voicu, a evocat personalitatea celui care şi-a jertfit mai bine de 50 de ani din viaţă în slujba învăţământului teologic de la Sibiu.
„A avut marea calitate de a înţelege pe oameni şi problemele lor nu doar cu mintea, ci şi cu inima. De aceea a rămas în conştiinţa zecilor de generaţii de absolvenţi, devenite preoţi şi slujitori ai Bisericii, ca un om de o mare bunătate şi disponibilitate. Cu toţii îl ştim ca «părintele rector», pentru că a fost un adevărat părinte“, a spus părintele Ielciu.
În continuare, părintele Dumitru Abrudan a citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a amintit câteva dintre contribuţiile părintelui Constantin Voicu la dezvoltarea instituţiei şaguniene.
„Părintele profesor poate fi socotit mai-marele nostru, pentru că aşa este rânduiala vieţii noastre“, a spus pr. Abrudan.
Ceremonia a continuat cu mesajele reprezentanţilor Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Rectorul Ioan Bondrea a subliniat în cuvântul său rolul părintelui Voicu la înfiinţarea acestei instituţii.
„Nu trebuie să ne uităm înaintaşii, pentru că, altfel, nu mai putem să ne realizăm. În activitatea noastră de dascăli sau cea administrativă este nevoie să ne uităm în urmă, pentru a vedea ce au făcut bine înaintaşii noştri“, a spus rectorul Ioan Bondrea.
La rândul său, preşedintele Constantin Oprean a evidenţiat câteva aspecte din activitatea facultăţii sibiene, condusă o bună vreme de părintele Voicu.
„V-am cunoscut în toate ipostazele şi poate că de aceea, în această perioadă lungă din viaţa mea dedicată învăţământului, m-am modelat după personalităţi mari“, a spus preşedintele Constantin Oprean.
Datoria de a ne preţui înaintaşii
Un oaspete de seamă al ceremoniei, profesorul luteran Hermann Pitters de la Departamentul de Teologie Protestantă al univesităţii sibiene, a amintit într-un cuvânt atât prietenia cu părintele Voicu, dar mai ales ajutorul său oferit fraţilor de altă confesiune în vremuri de răstrişte.
„Am avut marele prilej de a sta sub aripile mari ale Bisericii Ortodoxe. A fost un merit deosebit mai ales al rectorului Constantin Voicu, el care ne-a îmbrăţişat şi pe noi“, a spus profesorul Hermann Pitters, care i-a oferit în dar părintelui Voicu un volum de teologie ortodoxă.
Nu în cele din urmă, IPS Mitropolit Laurenţiu şi-a exprimat gratitudinea faţă de cel care i-a fost dascăl, mentor şi un adevărat părinte.
„Din datorie sfântă facem această preţuire, pentru că, ori de câte ori vă vedem, ne aducem aminte că aţi făcut legătura dintre marea pleiadă a vechilor profesori ai facultăţii noastre şi generaţia actuală de dascăli de Teologie“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
În finalul ceremoniei, părintele Voicu le-a mulţumit tuturor pentru urări şi pentru darurile oferite. Părintele profesor a amintit multe dintre perioadele şi evenimentele bune sau mai puţin bune din viaţa facultăţii.
„Ziua de 5 decembrie are o dublă semnificaţie pentru mine, pentru că, pe lângă ziua de naştere, îmi amintesc de ziua de 5 decembrie 1948 când l-am cunoscut pe Mitropolitul Nicolae Bălan, ca student în anul I. Din acea zi mi s-a schimbat viaţa şi, datorită Mitropolitului Nicolae Bălan, am ajuns ceea ce sunt astăzi“, a spus părintele Voicu.