De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Ioan Sauca a primit distincţia „Crucea Șaguniană” pentru clerici
Secretarul general în funcţie al Consiliului Mondial al Bisericilor, pr. prof. Ioan Sauca, a primit luni, 26 septembrie, Ordinul „Crucea Șaguniană” pentru clerici. Distincţia a fost oferită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Reşedinţa mitropolitană din Sibiu.
După acordarea distincţiei, ierarhul şi pr. Ioan Sauca au discutat despre misiunea Bisericii Ortodoxe în lume şi în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, precum şi despre rolul dialogului cu celelalte confesiuni creştine, informează Mitropolia Ardealului. Distincţia acordată reprezintă aprecierea IPS Mitropolit Laurenţiu pentru activitatea didactică şi misionară a pr. Ioan Sauca la Geneva în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor şi la Institutul Ecumenic de la Bossey.
Pr. Ioan Sauca este profesor de misiologie ortodoxă și teologie sistematică. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu în 1981, iar între 1981 și 1984 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic din București. A urmat studii de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (1984-1985) și la Universitatea din Birmingham, Anglia (1985-1987), unde a obținut doctoratul în filosofie/teologie cu titlul „Implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe”. A fost asistent (1984) și lector (1988-1990) la Institutul Teologic din Sibiu la catedrele de Misiune și Ecumenism și Îndrumări misionare. A fost hirotonit diacon în 1988 și preot în 1989. A fost consilier patriarhal cu responsabilități pentru sectoarele Presă și Comunicații, Relații cu mass-media, învățământ și relații externe la Patriarhia Română (1990-1994). În 1994 a fost numit prin concurs secretar executiv pentru studii ortodoxe și relații în misiune din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, Geneva, unde a lucrat până în anul 1998. A fost profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey, atașat la Universitatea din Geneva (1998-2001). În 2001 a fost ales director al acestui institut. În ianuarie 2017 a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor, continuând cu slujirea de profesor și director al Institutului Ecumenic de la Bossey. Din 1 aprilie 2020 este secretar general în funcție al Consiliului Mondial al Bisericilor, fiind primul român ortodox care ocupă această înaltă demnitate.