Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele Justin Pârvu a trecut la Domnul
Părintele arhimandrit Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, din judeţul Neamţ, a trecut la Domnul, duminică noaptea, la ora 22:40, la vârsta de 94 de ani, după o suferinţă de mai multe săptămâni. Slujba înmormântării va fi săvârşită la Mănăstirea Petru Vodă, joi, 20 iunie, după cum se precizează pe site-ul mănăstirii, petruvoda.ro.
Ieri-dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit o slujbă de pomenire în biserica mănăstirii, unde a fost depus trupul părintelui Justin. La mănăstire au început deja să sosească credincioşi din toate colţurile ţării care s-au bucurat ani de-a rândul de sfaturile şi învăţăturile marelui duhovnic.
Părintele Justin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă, din judeţul Neamţ, la 10 februarie 1919 şi s-a închinoviat la Mănăstirea Durău, tot din Neamţ, în 1936, fiind hirotonit preot la vârsta de 22 de ani. A participat ca preot militar pe frontul de răsărit în al Doilea Război Mondial, împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte. Din motive politice, a fost întemniţat între anii 1948 şi 1964, ispăşindu-şi pedeapsa în închisorile din Suceava, Văcăreşti şi Jilava, dar cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 16 ani de detenţie. În ultima clipă, înainte de a fi trimis la „reeducare“ la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind în mină la Baia Sprie. Deşi trebuia să fie eliberat în 1960, a mai primit încă patru ani de temniţă pentru că nu şi-a lepădat credinţa. După ce a fost eliberat, a lucrat o vreme ca muncitor forestier. A fost reprimit în monahism abia în anul 1966, când a devenit vieţuitor al Mănăstirii Secu (Neamţ). Între anii 1975 şi 1991 a fost vieţuitor al Mănăstirii Bistriţa (Neamţ), iar din toamna lui 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări). Mai târziu, în anul 1999, a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici), a unei case de copii şi a unei bolniţe. De la sfârşitul lunii martie 2013, cancerul de stomac de care suferea de câţiva ani s-a dezvoltat în metastază, care a adus cu sine complicaţiile medicale în urma cărora părintele a decedat.
Dumnezeu să-l odihnească!