În Sala de Festivităţi a Consiliului Judeţean Sibiu, a avut loc joi, 31 octombrie, ceremonia prin care pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului. Festivitatea a fost condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La şedinţa festivă au participat consilierii judeţeni, preoţi, cadre didactice şi studenţi, precum şi numeroşi oaspeţi de seamă. Pe lângă pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, alte trei personalităţi sibiene au fost cinstite cu acest titlu în cadrul şedinţei de joi. Astfel, au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu şi prof. univ. dr. Iacob Cătoiu, unul dintre cei mai mari specialişti din România în domeniul marketing, inginerul Nicolae Nan, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu şi fost deputat, şi Cornel Bucur, fostul director al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.
În prezidiu, alături de preşedintele Ioan Cindrea, s-a aflat IPS Mitropolit Laurenţiu şi cei patru noi Cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu. După des chiderea şedinţei, pr. Mihai Sămărghiţan a dat citire cuvântului „Laudatio“ pentru părintele Mircea Păcurariu, realizat împreună cu protopopul de Sibiu, Ioan Coşa.
Distincţii bisericeşti şi laice
În acest cuvânt, au fost evidenţiate principalele realizări pe plan academic şi pastoral ale părintelui Păcurariu şi contribuţia sa la sporirea bunului renume al Sibiului, al întregului judeţ şi al Bisericii Ortodoxe Române.
„Întreaga activitatea ştiinţifică a părintelui academician Mircea Păcurariu însemnează peste 800 de titluri, cu peste 15000 de pagini tipărite. Pentru remarcabila activitate bisericească, didactică şi culturală, a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române, fiind al 16-lea profesor al şcolii teologice sibiene care s-a bucurat de această aleasă onoare.
Totodată, a fost ales cu diferite distincţii bisericeşti şi laice, cum ar fi „Crucea Patriarhală“ primită de la patriarhul Iustin Moisescu în 1979, de la patriarhul Teoctist Arăpaşu în 2001 şi de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009, sau Ordinul „Steaua României“ în grad de ofiţer. În semn de recunoaştere a contribuţiei părintelui academician Mircea Păcurariu la cercetarea ştiinţifică, prin imensa listă de volume şi studii, dar şi pentru pasiunea care i-a însoţit activitatea de pedagog, căldura, dar şi exigenţa dovedite în formarea tinerilor cercetători şi nu în ultimul rând pentru calităţile de preot slujitor, autor al multor înălţătoare predici, la 12 octombrie 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a acordat cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Ardealului şi anume „Crucea Şaguniană“. În cadrul acţiunii Asociaţiei pentru înfrumuseţarea oraşului Sibiu, părintele profesor a fost propus pentru a intra în topul celor mai mari 10 sibieni din toate timpurile“, s-a subliniat în „Laudatio“.
Cercetare academică deosebită
În cuvântul de felicitare şi de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit tuturor consilierilor judeţeni pentru această cinstire adusă părintelui academician Mircea Păcurariu, prin care se recunosc meritele unei mari personalităţi academice sibiene. IPS Mitropolit Laurenţiu a evocat mai apoi contribuţia deosebită a părintelui profesor la cercetarea academică în Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
„Este o bucurie şi o cinste pentru noi, sibienii, că avem printre noi o astfel de personalitate şi că suntem contemporani cu astfel de oameni deosebiţi. Părintele Păcurariu a fost mereu prezent în viaţa Bisericii Ortodoxe Române, iar dacă Academia Română l-a cinstit, cu atât mai mult suntem datori noi să-l preţuim aşa cum se cuvine. Noi Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, pentru că ne bucurăm şi noi şi generaţii întregi de munca titanică a părintelui profesor. Toate lucrările sale sunt scrise cu dăruire, cu evlavie şi cu multă acrivie ştiinţifică“, a spus ierarhul.
După citirea hotărârii Consiliului Judeţean, preşedintele Ioan Cindrea i-a înmânat părintelui Mircea Păcurariu diploma şi însemnele judeţului Sibiu.
„Viaţa mea s-a identificat cu cea a Sibiului“
A urmat cuvântul de mulţumire al noului cetăţean de onoare, prin care părintele profesor a amintit eforturile sale pentru a scoate la lumină faptele măreţe ale ardelenilor în timpuri dificile.
„Din 1952, viaţa mea s-a identificat cu cea a Sibiului, pentru că am fost legat cu toată fiinţa mea de Institutul Teologic şi mai apoi de Facultatea de Teologie «Andrei Şaguna». În această calitate de slujitor al catedrei şi al altarului, am ţinut să aduc o serie de elemente noi, de dovezi noi privitoare la istoria noastră naţională şi mai ales cea bisericească. În acelaşi timp, odată cu sinteza de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române în trei volume, am tratat şi istoria Mitropoliei Ardealului, care şi-a avut sediul la Sibiu încă din 1761-1762. În alte lucrări, am pus în lumină contribuţia Sibiului la promovarea culturii româneşti, în primul rând în istoria Institutului Teologic din perioada 1786-1986, cartea fiind intitulată «200 de ani de învăţământ teologic la Sibiu». Am subliniat în această lucrare aportul acestei şcoli teologice la promovarea spiritualităţii, culturii şi conştiinţei naţionale româneşti. Am pus în lumină personalităţi marcante ale Sibiului, în lucrarea «Politica Statului maghiar faţă de Biserica românească în perioada dualismului», în care am prezentat toată strădania ierarhilor de la Sibiu pentru salvarea şcolilor româneşti, dar şi numele de preoţi care au suferit în această perioadă, mai ales în timpul celui de-al doilea război mondial, când au fost aruncaţi în temniţe pentru convingerile lor naţionale“, a spus părintele Mircea Păcurariu.