De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Mircea Păcurariu, pomenit la doi ani de la trecerea în veșnicie
Marele istoric al Bisericii Ortodoxe Române, părintele academician Mircea Păcurariu, a fost pomenit vineri, 13 ianuarie, la doi ani de la trecerea în veșnicie. Slujba a fost săvârșită în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Parastasul a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte conducerea și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, membri ai Administrației eparhiale, protopopi, preoți și ucenici ai părintelui Mircea Păcurariu. Au fost prezenți în capela instituției de învățământ teologic de la Sibiu doamna Minerva-Mioara Păcurariu, soţia părintelui, fiicele și alţi membri ai familiei, rude, apropiați și cunoscuți ai marelui academician și istoric de la Sibiu.
După slujba religioasă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. dr. Daniel Buda, a evocat personalitatea părintelui Mircea Păcurariu, evidențiind calitățile sale academice, didactice și de slujitor al Sfântului Altar.
„Pentru noi, părintele profesor Iosif Mircea rămâne un exemplu în ceea ce privește profesionalismul predării Teologiei, exemplu de cercetător care, într-un mod cu totul aparte, a știut să îmbine predarea, cercetarea, slujirea preoțească, atenția față de studenți și calitatea extraordinară de slujitor al Altarului și al Bisericii Ortodoxe Române” , a spus pr. decan Daniel Buda.
„A lucrat cu atâta drag în viața sa”
IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a evocat, la rândul, său personalitatea marelui istoric al Bisericii Ortodoxe Române, amintind chipul blând și smerit pe care părintele Mircea Păcurariu îl avea, dar și seriozitatea de care dădea dovadă în activitatea de cercetare, în cea didactică și în slujirea preoțească.
„Am privit tot timpul slujbei tabloul părintelui Mircea Păcurariu și am fost din nou impresionat de acest zâmbet pe care aș vrea să-l purtați cu toții în minte și în suflet. Este un zâmbet sincer. L-am văzut pe părintele Mircea Păcurariu și supărat, dar nu i-am reținut niciodată figura sa tristă, dar aici, în această fotografie, are o sinceritate în privire, pentru că a lucrat cu atâta drag în viața sa și în activitatea sa, și apoi s-a bucurat de familia sa și de familia mare, între care ne numărăm și noi. Acest lucru aș vrea să-l luați cu dumneavoastră: priviți la tabloul părintelui, pentru că nu o să vă întristați niciodată!”, a spus ierarhul.
La final, cei prezenți au transmis doamnei Minerva-Mioara Păcurariu și celorlalți membri ai familiei mesaje de încurajare și și-au exprimat regretul pentru pierderea unei personalități unice din istoria Bisericii noastre.