De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Nicolae Bordașiu la ceasul prohodirii
Părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitorul creștin din temnițele comuniste și preot slujitor la Biserica „Sfântul Silvestru” din București, a trecut la Domnul, vineri seară, 9 noiembrie 2018, la venerabila vârstă de 94 de ani. Părintele Nicolae a făcut parte din Mișcarea duhovnicească „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim din București, unde împreună cu personalități religioase și laice, la începutul regimului ateu comunist, au propus ca metodă de rezistență cultivarea Rugăciunii inimii și transformarea interioară a omului după modelul viețuirii isihaste. Pentru convingerile sale a petrecut în detenție peste nouă ani din viață.
„M-am trezit cu pistolul în dreptul frunții și m-au avertizat să nu fac nici o mișcare fiindcă voi fi împușcat. Mi-au zis să le dau armamentul pe care îl am. Atunci le-am spus cu seninătate: «Vă așteptam. Să știți că nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură». Și le-am arătat cartea care era pe masă. În ziua aceea m-au dus la Timișoara, unde a început perioada temniței, care a durat nouă ani și două luni. De la Timișoara am fost transferat la Jilava. Clipa când am fost pregătit pentru transport a fost extrem de grea pentru că mi-au bătut lanțuri la picioare. (...) De la Jilava am ajuns apoi la Aiud, unde mi-am petrecut ultimii ani de închisoare. Aici a fost un regim foarte aspru. Camere mari în care trăiau câte 10-12 deținuți. Cel mai greu de suportat au fost lipsa de igienă și frigul care pătrundea în oase. (...) Am mers pe drumul închisorii cu credință puternică în Bunul Dumnezeu. Când au sosit în închisoare membrii Rugului Aprins a fost un adevărat reviriment spiritual. Au devenit misionari pentru că aveau adevărat duh de rugăciune. Fiecare în celula sa a încercat să imprime o stare de optimism, fiind un sprijin moral deosebit pentru cei din jur. Închisoarea toată se ruga. Viața celor din celule era între rugăciune și poezie”, ne mărturisea părintele Nicolae Bordașiu.
Părintele Nicolae a primit în 2017 de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română.
Slujba de înmormântare a părintelui Nicolae Bordașiu este săvârșită astăzi la Biserica „Sfântul Silvestru” din București după Sfânta Liturghie, care începe la ora 8:00.
(Extras din interviul cu părintele Nicolae Bordașiu din „Ziarul Lumina”, 19 octombrie 2017, realizat de pr. Ciprian Bâra)