Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele Nicolae Cojocaru, cercetător al culturii populare
Fiu al Bucovinei, cititor pasionat şi autodidact, doctor în teologie şi filologie, graţie preotului Nicolae Cojocaru suntem singura ţară din lume care deţine o enciclopedie dedicată istoriei multimilenare a românilor, cu referire la întreg patrimoniul de tradiţii şi obiceiuri. Membru al Comisiei de Folclor a Academiei Române şi al Uniunii Scriitorilor din România, părintele Cojocaru ştie să îmbine armonios slujirea altarului cu activitatea intelectuală.
Reclamăm adesea că ne-au pierit valorile, că nu mai avem repere, că suntem goi pe dinăuntru în aceste vremuri tot mai robotizate. Făţarnice lamentaţii! Valorile acestui neam nu contenesc să se nască şi să rodească. Ele există şi pulsează din toată fiinţa lor, ca expresie a binecuvântării lui Dumnezeu peste pământul românesc. Cel mai adesea, aceşti oameni sunt modeşti, blânzi, răbdători, la adăpost din calea superficialităţii lumii decandente. Şi asta pentru că ei cunosc cel mai bine sintagma: „Succesul e zgomotos, gloria e tăcută!“
Părintele dr. Nicolae Cojocaru este unul dintre aceşti oameni înzestraţi cu har şi dar. Născut la 6 iulie 1952, în comuna suceveană Pârteştii de Sus, a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti cu profesori de elită, precum: bizantinologul Alexandru Elian, istoricul Ioan Rămureanu, scriitorul Petru Rezuş, orientalistul Athanase Negoiţă, care i-a deschis o largă viziune asupra studiului academic.
A studiat, în paralel cu teologia, şi etnologia la Universitatea din Bucureşti, sub îndrumarea unor personalităţi de seamă ale ştiinţei, între care prof. univ. dr. doc. Ion Constantin Chiţimia, care i-a recomandat să se perfecţioneze în cercetare pe principiile Şcolii sociologice a lui Dimitrie Gusti. De asemenea, a frecventat asiduu cenaclurile literare din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe scriitorii şi poeţii vremii: Ioan Alexandru, Gheorghe Tomozei, George Muntean şi alţii. După hirotonie, în anul 1976, şi-a continuat activitatea ştiinţifică, care a devenit o constantă profesională până în ziua de astăzi.
În anul 1990, a fost profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Un an mai târziu, când s-a înfiinţat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava, a ocupat funcţia de profesor titular la disciplinele istoria religiilor, limba latină şi drept bisericesc. În anul 1996, s-a transferat, prin concurs, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, însă în anul următor se întoarce în Bucovina pentru a profesa din nou la Seminarul Teologic din Suceava.
În prezent, este preot la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Câmpulung Moldovenesc, din a cărui iniţiativă şi implicare a fost construit locaşul de cult. Cărturarul sucevean este căsătorit cu doamna Viorica, economist de profesie, împreună fiind părinţii a trei copii: Alexandru (preot profesor şi doctor în teologie), Ciprian (licenţiat în arte) şi Despina (economistă).
Activitatea de cercetare
Având convingerea că o cercetare competentă se poate întemeia numai pe o înaltă specializare, a obţinut cu succes două doctorate. În 1998, şi-a susţinut doctoratul în filologie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, la secţia etnologie, cu teza „Conceptul de înviere şi reînviere şi valorificarea lui în cultura populară“.
În paralel, părintele Nicolae Cojocaru a urmat specializarea doctorală în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, unde şi-a susţinut teza de doctorat în anul 2000, cu tema „Rituri, datini şi credinţe populare legate de cultul ortodox la români“. Lucrarea, publicată în anul 2004, cu titlul „Tradiţii la cultul creştin. Din perioada primară până astăzi“ (Editura „Lidana“, Suceava), a reţinut atenţia Academiei Române care i-a oferit autorului Premiul „Ion Petrovici“, în anul 2006.
Opera de căpătâi a pr. dr. Nicolae Cojocaru este trilogia „Istoria tradiţiilor şi obiceiurilor la români“, din preistorie până astăzi, care constituie o premieră în istoriografia românească şi deopotrivă în ştiinţa etnologică (Editura „Etnologică“ Bucureşti, vol. I în anul 2008, vol. al II-lea şi al III-lea în anul 2012). Primită cu entuziasm, atât de către specialişti, cât şi de publicul larg, lucrarea a fost apreciată de prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, de la Universitatea din Bucureşti, ca fiind o „enciclopedie monumentală“ (cele trei volume însumează 2.330 pagini) şi un „admirabil cadou“ făcut de autor culturii româneşti. De menţionat că suntem singura ţară din lume care are o astfel de enciclopedie!
Această lucrare fundamentală a istoriei spiritualităţii şi culturii naţionale, susţinută de efortul a peste 30 de ani de cercetări aprofundate, i-a adus autorului, în anul 2012, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României“.
Părintele dr. Nicolae Cojocaru a mai publicat şi alte lucrări în volume, rod al cercetărilor desfăşurate în domeniul culturii şi ştiinţei populare. De asemenea, a publicat 150 de studii şi articole pe teme de istorie, religie, cultură, în anuare, în revistele de specialitate şi în presă. Activitatea sa mai cuprinde zeci de comunicări ştiinţifice ţinute în ţară, la Academia Română, în alte centre, apoi la Academia di Romania din Roma, conferinţe susţinute la Universitatea din Aix-en-Provence, Franţa.
Despre lucrările preotului Nicolae Cojocaru s-a scris frecvent în revistele de specialitate, între care amintim contribuţia istoricului Paul H. Stahl care a publicat o recenzie la Paris, în „Études et documents Balcaniques et Mediterranéens“, în anul 1986. Autorul este menţionat, de asemenea, în dicţionare, iar lucrările sale sunt citate în diferite studii ştiinţifice.
Scriitorul are în curs de editare volumele: „Folclor şi obiceiuri din Bucovina“; „Studii de istorie etnografică şi folclor“; „Cult, tradiţie şi cultură veche românească“; „Vulturi la un han de ţară“ (proză); „Proverbe şi expresii populare“; „Fabule şi idile“; “Făt Frumos născut din piatră“ (basme); „Cronici şi documente bucovinene“; „Rondeluri în fereastră - scrieri literare de tinereţe“; „Spovedania de iubire“ (proză).
Pe drept cuvânt, pr. dr. Nicolae Cojocaru se bucură de preţuire în mediul ştiinţific, fiind considerat „descendent din viţa cercetătorilor culturii populare bucovinene“, precum a fost marele Simion Florea Marian. Mai mult, părintele Nicolae Cojocaru a ştiut să-şi menţină în timp probitatea morală şi profesională, pe care a păstrat-o cu demnitate, suferind chiar privaţiuni pentru curajul său în vremea regimului comunist.