De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele profesor Constantin Zăiceanu este noul director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani
Începând cu data de 1 septembrie 2014, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani are un nou director în persoana părintelui profesor Constantin Zăiceanu, ca urmare a ieşirii la pensie a părintelui profesor Grigorie Diaconu. Noul părinte director este titular al disciplinei Muzică Liniară şi Ansamblu Coral în cadrul seminarului botoşănean şi absolvent atât al Facultăţii de compoziţie - muzicologie, secţia profesor de muzică vocală, din cadrul Conservatorului „George Enescu“ din Iaşi, cât şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“.
Părintele iconom stavrofor Constantin Zăiceanu este noul director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani. Titular al disciplinei Muzică Liniară şi Ansamblu Coral în cadrul seminarului botoşănean şi absolvent atât al Facultăţii de compoziţie - muzicologie, secţia profesor de muzică vocală din cadrul Conservatorului „George Enescu“ din Iaşi, cât şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, noul părinte director a primit, de-a lungul timpului, mai multe distincţii, dintre care menţionăm titlul de „Cetăţean de onoare a municipiului Botoşani“ - 2000, distincţia de iconom stavrofor -6 decembrie 2005, Diploma de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Diploma „Stephanus Magnus“ din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu ocazia sfinţirii Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din filia Silişte. În ceea ce priveşte activitatea didactică a părintelui Constantin Zăiceanu, amintim că sfinţia sa, în calitate de profesor, a realizat o activitate deosebită, coordonând formaţii artistice corale, vocal-instrumentale şi instrumentale cu care a obţinut numeroase premii la nivel judeţean şi naţional, apreciate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. În calitate de profesor coordonator al Corului „Biruitorii“ al Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe“ Botoşani, părintele Constantin Zăiceanu a susţinut în fiecare an concerte cu prilejul celor două sărbători mari ale creştinătăţii - Naşterea şi Învierea Domnului, promovând o bună imagine a şcolii în cadrul comunităţii locale, a coordonat grupul vocal folcloric „Doruleţul“, care a susţinut numeroase spectacole şi a obţinut anual numeroase premii la Festivalul folcloric pentru elevi „Dorule, floare de rouă“, iar ca metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, între anii 1998-2012, a îndrumat activitatea profesorilor de religie din judeţul Botoşani pentru obţinerea gradelor didactice.
„Eu aş compara o şcoală teologică cu norul luminos călăuzitor din ţara robiei către ţara Canaanului - Ţara Făgăduinţei“
Prezentăm în rândurile ce urmează gândurile cu care părintele director Constantin Zaiceanu porneşte în noua ascultare la care a fost chemat: „În ogorul Sfintei noastre Biserici sunt multe lucrări, iar această nouă ascultare de director o primesc cu credinţă şi cu frică de Dumnezeu, din cel puţin două motive. În primul rând, o şcoală teologică pregăteşte viitori slujitori ai sfintelor altare şi ai oamenilor, Dumnezeu lucrând prin slujitorii Săi în Biserica lui Iisus Hristos, deci este o lucrare pentru viitorul Bisericii şi al societăţii, supusă la atâtea presiuni din partea duhului lumesc. Al doilea motiv pentru care privesc această ascultare ca pe o mare responsabilitate este acela că o şcoală teologică trebuie să fie un reper de viaţă pentru un oraş, pentru întreaga societate în general, nu doar pentru celelalte şcoli. Eu aş compara o şcoală teologică cu norul luminos călăuzitor din ţara robiei către ţara Canaanului - Ţara Făgăduinţei. O şcoală teologică este un pridvor al Sfintei noastre Biserici, care trimite slujitori în sfântul altar şi în acelaşi timp un amvon pentru societate. Trebuie să fim conştienţi că această chemare, atât pentru mine, cât şi colegii mei profesori, anume aceea de a sluji într-un seminar teologic, este aidoma cu slujirea pentru Sfânta Liturghie, dar aici masa Sfântului Altar este înlocuită de inimile elevilor seminarişti dornici să-L cunoască şi să-L slujească pe Dumnezeu, inimi pe care noi avem datoria sfântă să le formăm şi să le călăuzim treaptă cu treaptă în iubirea lui Hristos Domnul. Sper, şi sunt convins că voi reuşi, ca în timpul mandatului meu, toţi colegii mei profesori şi toţi elevii seminarişti vor avea simţământul la finalul fiecărei zile a anului şcolar că au lucrat în grădina Domnului şi că Domnul Iisus Hristos este mulţumit de munca lor şi îi binecuvintează pe toţi“.