De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele profesor Mircea Păcurariu la ceas aniversar
Părintele profesor academician Mircea Păcurariu, unul dintre cei mai importanţi istorici ai Bisericii Ortodoxe Române, împlineşte azi, la 30 iulie, vârsta de 82 de ani de viaţă, din care peste o jumătate de secol este dedicată slujirii lui Hristos.
Părintele profesor Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în satul Ruşi, judeţul Hunedoara, într-o familie de preoţi (străbunicul său fiind hirotonit chiar de către Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, a cărui canonizare părintele profesor a susţinut-o). Urmează şcoala primară la Orăştie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal“ din Deva. Timp de un an a frecventat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Cluj, pe care a fost nevoit să o întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „raţiuni politice“. Între 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; cursuri de doctorat la zi, specialitatea Istoria Bisericii Române, la Institutul Teologic din Bucureşti (1956-1959), primind titlul de doctor în teologie, în 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII“.
Profesor şi membru al Academiei
A fost profesor la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamţ, după care a activat la Institutul Teologic din Sibiu până la pensionare, în 2002, iar de atunci a rămas profesor consultant. Între 1992 şi 2000 a ocupat funcţia de decan al Facultăţii de Teologie de la Sibiu. Părintele Mircea Păcurariu şi-a întemeiat o familie alături de soţia Minerva, căsnicia fiind binecuvântată cu două fiice. A fost hirotonit diacon (1970) şi apoi preot (1971). Ca o încununare a activităţii sale de cercetare, la 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Numeroase generaţii de teologi îl au ca mentor pe părintele Mircea Păcurariu. A format mai mulţi tineri teologi în cadrul cursurilor de doctorat, masterat şi licenţă. Dintre foştii studenţi de la Sibiu, o parte sunt membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alţii sunt cadre didactice în învăţământul teologic universitar sau seminarial.
Caracterizat de o putere de muncă impresionantă, chiar după împlinirea vârstei de 80 de ani, părintele profesor Mircea Păcurariu a continuat să scrie articole şi studii în revistele eparhiale din ţară sau în publicaţiile Academiei Române, precum şi numeroase cărţi.
În ultimii doi ani au fost editate ediţii revăzute şi adăugite ale cărţii de Predici, ale lucrării „Sfinţi daco-romani şi români“, precum şi a treia ediţie a compendiului de „Istoria Bisericii Ortodoxe Române“, acesta din urmă în colecţia de Manuale şi cursuri ale Patriarhiei Române, toate apărute cu binecuvântarea şi la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Sub aceeaşi înaltă binecuvântare, părintele profesor Mircea Păcurariu a coordonat şi cele trei volume ale „Istoriei monahismului românesc“, precum şi „Enciclopedia Ortodoxiei româneşti“. Totodată, sub egida Editurii „Andreiana“ a Mitropoliei Ardealului sunt în fază de finalizare două dintre lucrările pr. prof. Mircea Păcurariu, „Dicţionarul teologilor români“, care cuprinde, la această a treia ediţie, peste 900 de personalităţi ale teologiei româneşti, în aproape 1.000 de pagini, şi „Cărturari sibieni de altădată“, în care sunt prezentate aproximativ 100 de personalităţi sibiene din vremuri trecute, în aproape 900 de pagini.
Recunoaşterea activităţii
Activitatea părintelui Mircea Păcurariu a fost încununată cu numeroase distincţii şi premii, la 24 octombrie 1997 fiind ales membru corespondent al Academiei Române. Este doctor honoris causa al universităţilor din Alba Iulia, Arad şi Oradea. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României“ în grad de ofiţer de preşedintele României Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu; este membru activ în „Asociaţia culturală pentru literatura şi cultura poporului român din Transilvania“ (ASTRA) din 1990 şi membru de onoare în diferite asociaţii culturale româneşti, cu diplome de apreciere din partea lor.
Administraţia municipiului Sibiu i-a acordat cea mai înaltă distincţie a oraşului, fiind declarat „Cetăţean de onoare“ al municipiului Sibiu în 2012. Aceeaşi distincţie a primit-o şi din partea autorităţilor municipalităţii din Deva, oraşul unde a efectuat o parte a studiilor, eveniment ce a avut loc în martie 2013.
Totodată, în toamna anului 2013, părintele profesor Mircea Păcurariu fost între primii sibieni cinstiţi cu titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu“, titlu oferit în cadru festiv de către Consiliul Judeţean Sibiu.
În cadrul Bisericii, părintele Mircea Păcurariu a fost hirotesit iconom stravrofor în 1976 de Mitropolitul Nicolae Mladin; distins cu „Crucea Patriarhală“ de către patriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arăpaşu (2001) şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009. Din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a primit „Crucea şaguniană“ în 2007, din partea Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, a primit Crucea „Sfântul Iachint“ (2012), iar din partea Preasfinţitului Macarie, Episcopul Europei de Nord, a primit „Crucea Nordului pentru clerici“ (2014). De asemenea, a primit zeci de medalii comemorative şi aniversare din partea Patriarhiei Române şi a unor Patriarhii din străinătate. (Oana Rusu)