Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Părintele Profesor Nicolae D. Necula - un erudit teolog şi un dascăl talentat
În data de 18 martie 2014, Părintele Profesor Nicolae D. Necula a aniversat frumoasa vârstă de 70 de ani. Născut în ţinuturile Buzăului, a primit din copilărie o educaţie aleasă, în spiritul respectului faţă de credinţa strămoşească şi tradiţiile româneşti bimilenare. Această aplecare, din copilărie, asupra frumuseţii tradiţiilor şi a slujbelor ortodoxe, asupra studiului şi rugăciunii şi-a pus amprenta asupra devenirii sale, pasionat fiind de unul dintre cele mai frumoase domenii de cercetare ale Teologiei Ortodoxe: Liturgica.
A absolvit Seminarul Teologic din Buzău şi Facultatea de Teologie din Bucureşti, apoi cursurile de doctorat în teologie, sub coordonarea renumitului Profesor Preot Ene Branişte, cu teza intitulată: „Doctrina şi viaţa religioasă a Bisericii Copte reflectate în textele ei liturgice - rugăciuni şi imne“, publicată ulterior în revista „Ortodoxia“, an XXVIII (1976), a Patriarhiei Române.
Pentru definitivarea studiilor şi aprofundarea cercetării teologice, necesare în special pentru redactarea tezei de doctorat, Părintele Necula a parcurs mai multe stagii de pregătire în străinătate, în urma obţinerii unor burse: în anul universitar 1970-1971, la Institutul de studii superioare copte din Cairo (Egipt), ca bursier al Consiliului Mondial al Bisericilor, între 8 iunie 1971 - 5 iulie 1971, la Institutul Teologic Ortodox din Balamand (Liban), de la 12 iulie 1974 - 1 august 1975, la Facultatea de Teologie Valdeză din Roma (Italia), ca bursier al Bisericii Evanghelice din Germania, prin asociaţia Das Diakonische Werk, în perioada august - septembrie 1981, la Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg (Germania).
Pregătirea academică l-a recomandat încă de tânăr pentru ocuparea unor funcţii în cadrul unor structuri misionare ale Bisericii: pedagog la Seminarul Teologic din Bucureşti, corector şi redactor la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, membru al Coralei Patriarhiei Române.
Rezultatele excepţionale la învăţătură i-au adus o binemeritată recunoaştere, în cadrul unei cariere universitare prodigioase. În data de 1 octombrie 1975, a fost numit asistent la Institutul Teologic din Bucureşti, la Secţia de Teologie Practică, şi a funcţionat în acest post până la 1 decembrie 1978, conducând seminariile de Liturgică, Omiletică, Drept bisericesc şi Cântare bisericească. Totodată, din anul 1977, a deţinut funcţia de preot duhovnic al Institutului Teologic din Bucureşti. A promovat ca lector în 1978, conferenţiar în 1980 şi profesor în 1984. A deţinut funcţiile de prodecan (1996-2000) şi decan (2000-2007) ale aceleiaşi facultăţi.
Prestigiul ştiinţific al Părintelui Profesor Nicolae D. Necula a determinat numirea sa în organisme însemnate: Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, Comisia de avizare pentru construirea lăcaşurilor de cult din cadrul Departamentului pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Comisia Naţională a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice, Comisia de Ştiinţe Umaniste din cadrul Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, Comisia pentru Teologie din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior. Pentru activitatea bogată şi calităţile sale i s-a conferit titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. A primit Ordinul „Meritul cultural“ în grad de Comandor, categoria G, „Culte“, al Preşedintelui României. În anul 2000, a primit cea mai înaltă distincţie bisericească a Patriarhiei Române - „Crucea Patriarhală“ - din partea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.
Activitatea teologică şi misionară a Părintelui Profesor Necula este evidenţiată şi prin participările sale la diverse manifestări ştiinţifice, interne şi internaţionale, conferinţe, congrese de teologie şi simpozioane, multe dintre acestea ilustrând deschiderea sa ecumenică şi vocaţia sa mărturisitoare. În slujirea sa la Parohia Icoana, Protoieria Sector 2 Capitală, se remarcă prin tact pastoral şi zel liturgic şi misionar, fiind îndrumător spiritual al multor credincioşi bucureşteni, majoritatea intelectuali.
În domeniul publicisticii teologice, Părintele Profesor Nicolae D. Necula excelează, prin contribuţii proprii de mare actualitate: 10 cărţi, 116 studii, documentare şi articole ştiinţifice, 53 de recenzii, comentarii, note, prefeţe şi postfeţe la teze de doctorat şi alte lucrări, 14 predici la diferite sărbători, 11 necrologuri, 15 diortosiri de cărţi de cult, 160 de cronici, note şi reportaje, peste 70 de referate la teze de doctorat, zeci de emisiuni la posturile TRINITAS, Radio şi TV, şi peste 400 de articole de popularizare a credinţei, publicate în Vestitorul Ortodoxiei, Ziarul Lumina, precum şi alte periodice bisericeşti şi laice. În toate acestea, Părintele Profesor acoperă un domeniu vast de preocupări, depăşind cadrul iniţial al formării sale de liturgist şi reuşind o abordare modernă, interdisciplinară, a unor domenii teologice variate. Specificul cercetării sale teologice îl constituie particularizarea unor secvenţe concrete, investigate cu acrivia ştiinţifică a detaliului minuţios explorat, pentru a oferi cele mai înţelepte soluţii unor situaţii adeseori generatoare de controverse, confuzii sau dezbinări. Iată de ce scrierile sale se dovedesc a fi de un real folos, mai cu seamă în abordarea unor teme de actualitate, în care este nevoie de o exprimare limpede, documentată, a punctului de vedere reprezentat de teologia ortodoxă românească.
Ca semn de apreciere pentru întreaga sa activitate în slujba Bisericii, cu aleasă preţuire şi binecuvântare, îi conferim Preacucernicului Părinte Profesor Dr. Nicolae D. Necula Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.
Acum, la acest moment aniversar, îl felicităm pe Părintele Profesor Nicolae D. Necula şi îi dorim multă sănătate şi putere de a continua, cu abnegaţia ce-l caracterizează, proiectele academice şi misionare în care este implicat, spre slava lui Dumnezeu şi propăşirea Sfintei noastre Biserici.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la aniversarea a 70 ani de viaţă ai Părintelui Profesor Nicolae D. Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti (momentul aniversar a avut loc luni, 5 mai 2014).