Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele profesor Nicu Moldoveanu, la 70 de ani
Părintele profesor Nicu Moldoveanu a împlinit ieri, 20 octombrie, 70 de ani. În cadrul concertului aniversar oferit de Corul mixt al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, renumitul profesor de muzică bisericească a fost distins cu Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Evenimentul a fost marcat şi de lansarea volumului omagial "Părintele Profesor Doctor Nicu Moldoveanu, la 70 de ani".
Ierarhi, ucenici, profesori de teologie şi muzicologi din toată ţara, precum şi numeroşi studenţi, s-au adunat la ceas de seară, marţi, 19 octombrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti pentru a-şi felicita magistrul. Evenimentul a debutat cu un concert de muzică bisericească din al cărui repertoriu nu au lipsit piese compuse, uniformizate şi armonizate de părintele profesor Nicu Moldoveanu. Participanţii la momentul aniversar s-au bucurat şi de prezenţa Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care au elogiat personalitatea părintelui profesor şi au evocat momente din timpul studenţiei marcate de tactul educaţional şi duhovnicesc al profesorului de muzică Nicu Moldoveanu. Pentru întreaga activitate depusă în slujba Bisericii şi pentru eforturile depuse în promovarea muzicii bisericeşti autentice, cei doi ierarhi i-au oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" pentru clerici, în aplauzele ucenicilor care s-au ocupat de organizarea evenimentului, a profesorilor, a familiei şi a numeroşi studenţi. IPS Casian l-a felicitat pe părintele Nicu Moldoveanu pentru faptul că a continuat tradiţia predecesorului său, Nicolae Lungu, dar s-a dovedit în acelaşi timp a fi "un creator în interiorul tradiţiei muzicale româneşti". Arhiepiscopul Dunării de Jos a apreciat şi faptul că s-a preocupat de formarea celor care îi vor continua munca de cercetare şi activitate dirijorală: "Admir în primul rând la părintele profesor capacitatea de a forma ucenici. Este fără îndoială un exemplu pentru noi toţi de modul în care trebuie să ne formăm ucenici", a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
"Decanul muzicii eclesiale româneşti"
Despre aportul părintelui profesor Nicu Moldoveanu la dezvoltarea şi promovarea muzicii eclesiale şi a valorilor tradiţionale autentice, precum şi despre statura lui duhovnicească au vorbit şi muzicologul Viorel Cosma, pr. prof. Nicolae D. Necula, pr. prof. Vasile Stanciu şi pr. prof. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, care l-a numit la final, în aplauzele tuturor, "decanul muzicii eclesiale româneşti". Tot în cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea volumului omagial "Părintele Profesor Doctor Nicu Moldoveanu, la 70 de ani", apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Editura BASILICA şi îngrijit de pr. prof. dr. Vasile Stanciu şi pr. lect. dr. Stelian Ionaşcu.