Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele profesor Vasile Ghindăoanu - ctitor de biserică și model de smerenie
Comunitatea parohială din Boboiești, comuna Pipirig, județul Neamț, s-a aflat zilele trecute în doliu. Duminică dimineața, 19 aprilie, când în biserici se cânta „Hristos a înviat!”, părintele profesor Vasile Ghindăoanu a plecat în lumea veșniciei, pentru a sluji Liturghia îngerească.
Născut în satul Boboiești, în data de 7 ianuarie 1951, Vasile Ghindăoanu, alături de cei doi frați mai mici, Gheorghe și Nicolae, primește o educație creștină de la părinții Maria și Vasile. Urmează clasele I-VIII în satul natal, apoi Liceul „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, fiind înscris la studiile universitare teologice din Sibiu. Acestea sunt finalizate în 1977 cu teza de licență „Exegeza Sfintelor Patimi a Morții și a Învierii Domnului Iisus Hristos”, sub coordonarea părintelui profesor Grigore Marcu - rectorul Institutului din Sibiu. Între liceu și facultate urmează armata și este profesor suplinitor de limba franceză în comuna Pipirig. Se căsătorește, având o fată și un băiat. În perioada 1977-1978 este ghid la Mănăstirea Neamț. Între anii 1978 şi 1982 a fost paroh la Parohia Pluton, comuna Pipirig, iar din anul 1982 până în anul 2016, a fost paroh la Parohia Boboiești, satul natal, aceeași comună. Muntean cu abilități practice și intelectuale deosebite, a primit repede respectul consătenilor săi, fiind apreciat mai ales pentru simplitatea și sinceritatea cu care zâmbea și vorbea cu fiecare. Avea și avantajul că îi cunoștea personal pe toți enoriașii.
Ctitor de biserică și iubitor de artă
În anul 1995, părintele Vasile Ghindăoanu, împreună cu un grup de gospodari, pune piatra de temelie a noii biserici din satul Boboiești, comuna Pipirig. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei din acea vreme, Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. De-a lungul vremii, de ospitalitatea și bunătatea părintelui profesor s-au bucurat mulți seminariști care au cântat la strana bisericii din Boboiești.
Casa părintească bătrânească din curte a fost transformată într-un mic muzeu, păstrând astfel tradiția și promovând arta tradițională, pe care satul românesc o are de secole. Încununarea muncii sfinției sale a fost la data 26 septembrie 2010, când s-a târnosit noua biserică de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Înaltpreasfinția Sa i-a oferit părintelui, pentru strădania sa, „Crucea moldavă” - cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Profesor iubit și model de misionarism
Părintele avea o popularitate specifică provenită din smerenia și generozitatea sfinției sale. Din anul 1990 până în anul 2016 a fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, unde a predat disciplinele istorice, dar și biblice, lăsând amprente spirituale și intelectuale în conștiința multor generații de preoți. O altă calitate a părintelui Vasile era misiunea pe care o desfășura între Boboiești și seminar. Mergea pe jos și stătea mult timp la ocazii, având o răbdare de invidiat, așa cum a menționat și părintele Dumitru Pintilie, actualul paroh de la Boboiești, în cuvântul de despărțire. Un alt mesaj a fost din partea instituției de învățământ de la Mănăstirea Neamț citit de pr. prof. Vasile Sandu de la Parohia Pipirig.
Din păcate, credincioșii nu și-au putut lua rămas-bun de la preotul și duhovnicul lor din cauza pandemiei, însă își vor putea aduce recunoștința la mormântul părintelui, care este lângă Altarul ctitoriei sale, iar amintirile și cuvintele lui calde vor rămâne în inimile lor.
Slujba a fost oficiată marți, 21 aprilie, în a treia zi a Sfintelor Paști, conform ordonanței militare, respectând deciziile impuse de autorități. Slujba l-a avut ca protos pe părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, care a transmis și mesajele de condoleanțe din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și din partea preoților din Protoieria Târgu Neamț.