De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele protosinghel David Oprea pomenit la parastasul de 40 de zile
La împlinirea a 40 de zile de la mutarea în veșnicie a părintelui protosinghel David Oprea, marți, 26 octombrie 2021, la Mănăstirea Cetățuia din Iași a fost săvârșită slujba Parastasului pentru odihna sufletului celui care a fost coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și slujitor al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou - Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia părintelui stareț Arsenie Hanganu al Mănăstirii Cetățuia.
În continuare, a fost oficiată slujba Parastasului în biserica mănăstirii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la care au participat, alături de familia îndoliată, fii duhovnicești ai părintelui David, prieteni și apropiați ai sfinției sale. Slujba a fost săvârșită de preoți profesori de la Facultățile de Teologie din Iași și Constanța, slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași și de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, precum și de preacuviosul arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La final, părintele prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a rostit un cuvânt de mângâiere pentru cei prezenți, amintindu-le acestora despre prietenul apropiat și bun, „așa cum s-a dovedit a fi părintele David în viața aceasta pământească, zicem noi prea scurtă pentru el, curmată prea devreme de moarte și urmată de mutarea la cele veșnice.”
Au fost amintite bucuria și seninătatea sufletului celui care a dăruit din preaplinul bunătății inimii sale. „La părintele David era greu să discerni și să vezi un moment în care să nu aibă lumina pe chip. (…) Avea și un zâmbet larg care, parcă, era mai larg decât brațele cu care era gata oricând să te îmbrățișeze și să te întâmpine. (…) Când am văzut pe chipul unui călugăr lumina zugrăvită și așezată tot timpul, m-am gândit că el a dobândit starea de Înviere. (…) Familia plânge, prietenii jelesc, cei de aproape sunt în tristețe, dar el trăiește deja starea de sărbătoare. Iar când viața noastră este ca o sărbătoare așezată pe chip, așa cum pe chipul lui era așezată lumina Învierii, viața de dincolo nu este decât o prelungire a sărbătorii acesteia trăite anticipat, o prelungire trăită mai intens în Împărăția lui Dumnezeu.”
În încheiere, părintele profesor a vorbit despre câteva dintre trăsăturile care l-au definit în mod deosebit pe părintele David. „Întâi de toate, părintele David s-a distins printr-o blândețe deplină. S-a distins în al doilea rând printr-o smerenie adâncă, smerenia care îi pătrunsese în cele mai adânci fibre ale inimii și ale conștiinței; și s-a distins în al treilea rând printr-o ascultare jertfelnică și plină de iubire. (…) Ascultarea părintelui David a fost jertfelnică. Nu a fost o clipă în care el să obosească, deși truda i-a fost foarte mare. N-a fost o clipă în care el să-și abandoneze chemarea de a sluji, așa cum se cuvine, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Biserica, în vremuri foarte grele și în vremuri de mari încercări și de foarte multă, poate prea multă, solicitare.”
În continuare, soborul s-a îndreptat către cimitirul Mănăstirii Cetățuia, unde a fost oficiat un Trisaghion la mormântul părintelui.
Clerici și credincioși s-au rugat pentru odihna sufletului părintelui David și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, unde a fost săvârșită slujba Parastasului.
Părintele David a fost chemat la Domnul în ziua de vineri, 17 septembrie 2021, la vârsta de 47 de ani.