De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Rafail Noica va conferenţia la Cluj-Napoca
Părintele Rafail Noica va susţine la Cluj-Napoca, la sfârşitul lunii mai, conferinţa intitulată „S-a dus să-L vadă precum este“, la împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a arhimandritului Sofronie Saharov, fostul stareţ de la Essex, ucenicului şi biograful Sfântu Siluan Athonitul.
Conferinţa organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană va avea loc joi, 30 mai, de la ora 18:00, în Sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“.
În deschidere, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va adresa publicului un cuvânt de învăţătură. Apoi, părintele Rafail Noica, unul dintre ucenicii arhimandritului Sofronie Saharov, va vorbi despre părintele său duhovnicesc.
„Se împlinesc, în luna iulie, 20 de ani de când a plecat la Domnul arhimandritul Sofronie Saharov, un părinte duhovnicesc bine cunoscut în lumea noastră, întemeietorul mănăstirii de la Essex, din Anglia. Cu acest prilej, unul dintre cei ce l-au cunoscut cel mai bine, unul dintre ucenici lui, părintele Rafail Noica, va veni la Cluj şi va ţine o conferinţă în Auditorium Maximum, încercând să sublinieze virtuţile pe care acest mare părinte duhovnicesc le-a avut“, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că părintele Rafail este pe măsura părintelui său duhovnicesc. „Eu nu l-am cunoscut pe arhimandritul Sofronie Saharov, însă îl cunosc foarte bine pe părintele Rafail şi pot afirma că ceea ce a fost tatăl lui pe tărâm filosofic, este el pe tărâm duhovnicesc“, a mai spus IPS Andrei.
Lansare de carte
În cadrul conferinţei, Editura „Renaşterea“ va lansa volumul „S-a dus să-L vadă precum este - 20 de ani de la mutarea în eternitate a părintelui Sofronie Saharov“, tiparită cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei, în traducerea Anielei Siladi. „Cartea conţine mai multe articole, studii, evocări şi diferite amintiri despre părintele Sofronie, publicate de-a lungul timpului în revista «Buisson Ardent» a Asociaţiei «Sfântul Siluan»“ a spus pr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renaşterea“ care a adăugat că pentru publicare s-a obţinut acordul de la arhim. Chiril, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ de la Essex şi de la prof. Jean Claude Poulet, conducătorul asociaţiei „Sfântul Siluan“. Volumul conţine o prefaţă semnată de IPS Mitropolit Andrei şi un cuvânt al pr. Rafail Noica rostit în 2007, la conferinţa dedicată părintelui Sofronie de la Atena, intitulat „Cuvântul Prorocesc şi trăirea harului după Arhimandritul Sofronie“. „Prin această carte am dorit să semnalăm ce a însemnat teologia, opera şi trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viaţa Bisericii Ortodoxe din secolul XX“, a mai spus pr. Cătălin Pălimaru.