De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Parohia Iancu Vechi-Mătăsari, partener în programul național „Școala altfel”
Pe parcursul ultimelor zile, Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei a fost gazda mai multor clase de elevi proveniți de la școlile cu care are încheiate parteneriate de colaborare, instituții în care sunt derulate programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde”.
Săptămâna trecută, elevii clasei a 12-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și elevi de la Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul seminarului, coordonaţi de părintele Horia Mălușanu, secretarul instituției de învăţământ, au ajutat la pregătirea pentru însămânțarea gazonului în spațiul verde din curtea bisericii parohiale. De asemenea, o altă clasă de elevi a ajutat la toaletarea şi igienizarea unei proprietăţi a parohiei din proximitatea lăcașului de închinare.
Luni, 27 martie, elevii clasei a 7-a de la Școala Gimnazială Nr. 56 din Capitală, însoțiți de două cadre didactice, Ciprian Lazăr și Delia Laioș, au desfășurat activitatea intitulată „Ora de religie în biserică”, având ca temă principală rolul și semnificația veşmintelor și a vaselor liturgice folosite în cult.
În cadrul activității, diaconul Marius Oblu, slujitor al sfântului lăcaș, le-a vorbit copiilor despre întrebuințarea veșmintelor și a sfintelor vase folosite de clerici în timpul slujbelor, precum și despre semnificația liturgică și simbolismul picturii bisericești. De asemenea, la propunerea profesorilor și a elevilor, în discuție au fost abordate şi alte subiecte de natură socială şi spirituală, provocări cu care generaţiile tinere se confruntă.
Părintele paroh Constantin Stoica le-a vorbit elevilor despre folosirea echilibrată a internetului și a rețelelor de socializare, dar și despre capcanele și provocările întâlnite în mediul online.
Copiii au avut ocazia să viziteze și curtea și demisolul bisericii parohiale, fiindu-le oferite detalii despre programul liturgic și despre activitățile educaționale, sociale şi culturale care se desfășoară în mod constant la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari.
În încheierea activităţii, părintele paroh a transmis mulţumiri directorilor instituţiilor de învăţământ, i-a felicitat pe profesori și pe elevi pentru implicarea lor în aceste programe și le-a reamintit faptul că porțile acestei biserici le sunt permanent deschise.