În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Parohia Vărbilău I are o nouă casă praznicală
Credincioșii Parohiei Vărbilău I din județul Prahova au primit în mijlocul lor, sâmbătă, 8 octombrie 2016, vizita Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți, în biserica parohială și a binecuvântat noua casă praznicală a parohiei.
Cu aproape o săptămână înainte de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ocrotitoarea bisericii Parohiei Vărbilău I, credincioșii din această localitate au trăit sâmbătă momente de bucurie și împlinire sufletească. Noua casă praznicală ridicată lângă biserica parohială a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
În continuare, după sfințirea casei praznicale, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele Florin Boțârcă, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte, părintele paroh Emil-Viorel Peneș, de la Parohia Vărbilău I, precum și numeroși preoți de la parohii învecinate.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de protopsaltul Gabriel Rădășanu.
După citirea Evangheliei de la Luca 5, 27-32, care consemnează chemarea la apostolat a lui Levi, care a devenit ulterior Apostolul și Evanghelistul Matei, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a spus că Dumnezeu a vestit Evanghelia mântuirii tuturor oamenilor, indiferent de starea morală în care se aflau.
„Vedem că Mântuitorul cheamă la ucenicie un vameș care era considerat de societatea în care trăia drept un om păcătos, pentru că probabil în conștiința lor se înrădăcinase faptul că vameșii, pe lângă ceea ce era rânduit drept vamă sau taxe, mai adăugau ceva, spre beneficiul lor. În special cărturarii și fariseii, două grupări religioase mai pioase din sânul poporului evreu, socoteau pe vameși păcătoși și fugeau de ei. Nu aveau nici un fel de amestec cu ei, și de asemenea refuzau să stea la masă cu ei, lucru care însemna socializare, prietenie și asociere. În acest episod biblic se descoperă taina misiunii Fiului lui Dumnezeu. El este Cel Care vine în lume pentru mântuirea omului și nu caută la fața acestuia. Deopotrivă sunt chemați și dreptul, și păcătosul, deopotrivă sunt chemați și cel de departe, și cel de aproape, și cel din poporul ales care primise prima etapă a revelației, și cei de departe care erau romani, greci, păgâni. Toți au fost chemați să cunoască pe Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui paroh Emil-Viorel Peneș de la Parohia Vărbilău I, iar primarului comunei Vărbilău, Ion Ioniță, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. De asemenea, au fost dăruite distincții de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie ce Nou unor persoane care au ajutat la construirea noului aşezământ. Părintele paroh Emil-Viorel Peneș a mulţumit pentru distincţia primită şi pentru binecuvântarea noului aşezământ al parohiei.
Casa praznicală a Parohiei Vărbilău I a fost construită în perioda 2015-2016 cu sprijin financiar de la Arhiepiscopia Bucureștilor, de la Primăria Vărbilău, precum și de la credincioși din parohie. Așezământul cuprinde capelă, sală de mese, bucătărie, cămară și alte dependințe.