În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Parteneriat pentru reintegrarea deţinuţilor
La Penitenciarul Tulcea au avut loc joi, 1 august, lucrările simpozionului „Parteneriatul extern - premisă a creşterii şanselor de reintegrare socială a persoanelor aflate în custodie penitenciară“. La eveniment a participat şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, care a arătat mijloacele prin care şi Biserica poate veni în sprijinul persoanelor private de libertate.
La lucrările simpozionului „Parteneriatul extern - premisă a creşterii şanselor de reintegrare socială a persoanelor aflate în custodie penitenciară“ au participat reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate din judeţ care au sprijinit constant acţiunile întreprinse de Penitenciarul Tulcea în vederea incluziunii sociale a deţinuţilor sau asistenţa religios-morală, culturală şi socială a persoanelor private de libertate.
Acest eveniment face parte dintr-un proiect al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care vizează atragerea, fidelizarea, dezvoltarea parteneriatelor existente şi promovarea proiectelor comune, în vederea concretizării demersurilor de reintegrare socială. De asemenea, precum se arată într-un comunicat de presă, pentru creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor aflate în custodie penitenciară este necesar aportul comunităţilor şi instituţiilor locale, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială, eforturile comune urmărind utilizarea eficientă a timpului carceral şi creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor care au executat sancţiuni privative de libertate.
În acest context, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, a evidenţiat activităţile educaţionale, morale şi spirituale desfăşurate de către Episcopia Tulcii pentru persoanele private de libertate, activităţi concretizate în urma încheierii protocolului de colaborare dintre Episcopia Tulcii şi Penitenciarul Tulcea. Totodată, Preasfinţia Sa a subliniat şi alte mijloace prin care Biserica poate veni în sprijinul deţinuţilor: prin oficierea de sfinte slujbe, acţiuni caritabile şi intensificarea catehezei în rândul celor aflaţi în regim de detenţie.
Din anul 2008, anul întronizării Preasfinţitului Visarion, între Episcopia Tulcii şi Penitenciarul Tulcea se încheie anual un protocol de colaborare în ceea ce priveşte asistenţa religioasă şi morală în rândurile persoanelor private de libertate şi aflate în custodia Penitenciarului Tulcea. În baza acestui protocol, Episcopia Tulcii, prin preotul capelan şi prin preoţi desemnaţi de la parohii, îşi prelungeşte şi dezvoltă activitatea misionară prin oficierea slujbelor religioase în capela penitenciarului şi în camerele deţinuţilor, dar şi prin implicarea preoţilor în activităţi catehetice şi în desfăşurarea diferitelor programe şi acţiuni menite să trezească conştiinţa persoanelor private de libertate.