La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Parteneriat româno-german pentru înființarea unei clinici de oncologie la Galați
În cadrul parteneriatului româno-german „Galați 2020”, inaugurat în data 2 iunie 2014 prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale și de Nord și Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg, unul dintre proiectele cele mai importante îl reprezintă înființarea la Galați a unei clinici pentru tratarea și recuperarea copiilor bolnavi de cancer. Alături de acestea, în implementarea proiectului un rol esențial îl au instituțiile locale, precum și specialiștii în domeniu din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie - Galați și corpul de medici gălățeni.
Marți, 19 iulie 2016, începând cu ora 10:00, în sala de conferințe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați a avut loc o amplă întrunire de lucru, la care, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, și membrii delegației germane, au participat conducătorii principalelor instituții din zonă (Prefectură, Consiliu Județean, Primărie, Universitate), alți reprezentanți ai administrației publice locale și mai mulți specialiști în construcția de clinici și spitale prin proiecte europene, gazdă fiind conducerea Spitalului de Copii din municipiu. În acest context, echipa de specialiști germani a prezentat proiectul „Module, în loc de construcție nouă!”. Prezentarea a fost urmată de o sesiune de dezbateri, în cadrul căreia au fost analizate în detaliu condițiile de aplicare și modalitățile de atragere a resurselor financiare pentru realizarea proiectului.
În cadrul întâlnirii au fost evaluate, totodată, și etapele parcurse până în acest moment și au fost trasate următoarele etape de dezvoltare și implementare a proiectului, optându-se pentru varianta unei construcții noi, de tip modular, modernă și fiabilă, care se va constitui într-o secție distinctă de oncologie pediatrică în cadrul Spitalului de Copii din Galați.
În partea a doua a zilei, la Centrul eparhial din Galați au avut loc dialoguri între specialiștii germani și cei români, menite a pune la punct aspecte tehnice și practice legate de demararea efectivă și de reducerea timpului de implementare a proiectului. Dezbaterile au continuat, pe aceleași coordonate, în ziua de 20 iulie 2016, la Centrul eparhial și la sediul Centrului de Suport Comunitar „Galați 2020”.