La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Pastorația persoanelor vârstnice în atenţia preoţilor din Protopopiatul Luduș
Preoţii din cadrul Protopopiatului Luduş au discutat cu conf. dr. psih. Maria Dorina Pașca, profesor la Facultatea de Medicină din Târgu Mureş, șef disciplină etică și științe socio-umane, despre comunicarea psiho-pastorală cu persoanele vârstnice. Evenimentul se înscrie în seria de activități consacrate Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
La sediul Protopopiatului Luduș, a avut loc luni, 20 februarie, o întâlnire a preoţilor din cadrul protopopiatului, cu conf. dr. psih. Maria Dorina Pașca, profesor la Facultatea de Medicină, șef disciplină etică și științe socio-umane de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul ședinței administrative preoțești din Protoieria Luduș.
Tema întâlnirii a vizat comunicarea psiho-pastorală cu persoanele vârstnice și a abordat diferite aspecte ale vieții acestei categorii sociale, cum ar fi: singurătatea, bolile specifice, îngrijirea persoanelor vârstnice în centre specializate sau acasă, precum și modalități de abordare a acestora de către păstorii sufletești.
„Evenimentul desfășurat astăzi la sediul protopopiatului nostru se înscrie în seria de activități consacrate Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, așa cum a fost declarat anul 2023 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În viitorul apropiat, ne dorim ca astfel de evenimente să le organizăm într-un cadru mai larg, cu participarea persoanelor laice. Din nefericire, această categorie socială a persoanelor vârstnice trece, pe lângă neputințele trupești, și prin profunde crize sufletești, din cauza însingurării și a izolării de comunitate, simțindu-se cumva inutili acesteia sau, mai mult, traumatizați fiind de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde. De aceea, Biserica, prin implicarea activă a preotului, aduce mângâiere și un cuvânt de încurajare, ajutându-i pe vârstnici să depășească lipsa de încredere, tristețea și izolarea, implicându-i activ și cu speranță la viața comunității”, a precizat pr. Lucian Voșloban, protopop al Ludușului.