Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patriarhii Iustin şi Teoctist, pomeniţi la Mănăstirea Putna
Ieri, în ultima zi a lunii iulie, la Mănăstirea Putna, la finalul Sfintei Liturghii, părintele stareţ Melchisedec Velnic, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicii de pomenire patriarhi Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu, consideraţi ctitori ai aşezării monahale sucevene. Ambii patriarhi, în timpul arhipăstoririi lor, au avut o grijă deosebită faţă de Mănăstirea Putna, sprijinind-o atât duhovniceşte, cât şi material.
După Sfânta Liturghie care s-a oficiat ieri în biserica voievodală a Mănăstirii Putna, un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele stareţ Melchisedec Velnic, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicii de pomenire patriarhi Iustin şi Teoctist.
Ambii patriarhi pomeniţi au avut o grijă deosebită faţă de Mănăstirea Putna, sprijinind-o atât duhovniceşte, cât şi material, după cum a subliniat în cuvântul rostit la final arhim. Melchisedec Velnic: „Am făcut pomenire în această zi pentru vrednicii de pomenire patriarhi Iustin şi Teoctist, consideraţi ctitori ai mănăstirii noastre. Patriarhul Iustin are meritul de a fi iniţiat ideea reconstruirii Casei domneşti pe vechile fundaţii ale acesteia din timpul Sfântului Ştefan cel Mare; în timpul când a fost mitropolit al Moldovei s-au descoperit fundaţiile vechii Case domneşti, iar apoi Patriarhul Teoctist a adus la îndeplinire acest proiect de refacere. Părintele Patriarh Teoctist este considerat a fi unul dintre marii ctitori ai Mănăstirii Putna, după Sfântul Ştefan cel Mare şi Mitropolitul Iacov Putneanul, prin fondurile pe care le-a direcţionat în perioada 1982-1987 de la Arhiepiscopia Iaşilor către mănăstirea noastră. Patriarhul Iustin a fost un om de mare cultură şi erudiţie, Patriarhul Teoctist - un om cu viaţa aleasă şi sfântă, care a intrat de mic în mănăstire. Ei au păstorit Biserica în vremuri grele, pe care le cunoaştem. Acesta este marele merit al ierarhiei Bisericii noastre din acea vreme: faptul că parohiile şi mănăstirile nu au fost închise şi s-au putut sluji botezuri, cununii şi înmormântări după rânduiala noastră creştin-ortodoxă; cu sau fără greutăţi, cu puţine sau multe probleme, ele au rămas deschise şi oamenii au putut să se spovedească şi să se împărtăşească. Patriarhul Iustin a trecut la cele veşnice pe data de 31 iulie 1986, iar miercuri, 30 iulie 2014, s-au împlinit 7 ani de când a trecut la cele veşnice Patriarhul Teoctist, şi, de aceea, am rânduit să se săvârşească slujba Parastasului în biserica mănăstirii noastre în cinstea acestor mari ierarhi şi ctitori ai acestui sfânt locaş. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască din râvna, statornicia, dragostea şi demnitatea acestor deosebiţi înaintaşi, iar pe ei să îi aşeze în ceata drepţilor bineplăcuţi Lui“.