De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Daniel a primit vizita primarului oraşului Tbilisi
Ieri, 18 septembrie 2009, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit pe Excelenţa Sa Domnul Levan Metreveli, ambasadorul Georgiei în România, şi pe domnul Giorgi Ugulava, primarul oraşului Tbilisi, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa a subliniat relaţiile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări, precum şi legăturile tradiţionale dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă a Georgiei, marcate de personalitatea marelui ierarh ortodox originar din Iviria (Georgia), Sfântul Ierarh martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti.
La rândul său, domnul Giorgi Ugulava, primarul oraşului Tbilisi, după ce a transmis Patriarhului României salutul Patriarhului Georgiei, a apreciat importanţa Sfântului Ierarh martir Antim Ivireanul pentru istoria ambelor popoare, român şi georgian. În memoria acestuia, primarul oraşului Tbilisi speră ca în Bucureşti să fie amplasat un monument care să marcheze recunoaşterea reciprocă a personalităţii acestui sfânt ivirean şi contribuţia sa la cooperarea dintre cele două Biserici surori şi popoare ortodoxe, iar în Tbilisi, o stradă să poarte numele „Bucureşti“. De asemenea, domnul Giorgi Ugulava a manifestat un interes deosebit faţă de programele sociale desfăşurate în parteneriat de către Biserică Ortodoxă şi Statul român. În contextul acestei prezentări, Patriarhul României a subliniat faptul că, în societatea contemporană, care pune accent mai mult pe cooperare practică decât pe ideologie abstractă, Biserica are misiunea de a contribui activ şi real la rezolvarea problemelor existente astăzi.
În cadrul întrevederii, au mai fost abordate posibile proiecte de colaborare în domeniul religios, cum ar fi, spre exemplu, organizarea de pelerinaje, pentru o mai bună cunoaştere reciprocă a realităţilor vieţii bisericeşti şi pentru consolidarea relaţiilor de frăţietate între cele două popoare ortodoxe.