De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Ecumenic, în mijlocul românilor din Turcia
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a participat marţi, 26 iulie, la hramul lăcaşului de cult al Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Biserica "Sfânta Muceniţă Paraschevi" - Pikridion din Istanbul.
Sanctitatea Sa Bartolomeu a fost însoţit de Excelenţa Sa Nicholas Kotsiras, ministrul pentru afaceri multiculturale şi cetăţenie al statului Victoria din Australia, şi de Excelenţa Sa Vasilios Bornovas, consul general al Greciei la Istanbul. "În fiecare an, la Istanbul, în ziua de 26 iulie, creştinii ortodocşi români şi greci se închină Sfintei Mc. Paraschevi - tămăduitoarea de boli oculare, în Biserica Sfintei Muceniţe Paraschevi - Pikridion, din Constantinopol, o frumoasă şi veche biserică bizantină, rectitorită de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692. Acest moment de alese trăiri creştineşti a fost încununat de prezenţa Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Sfânta Liturghie a fost oficiată începând cu ora 10:00, în lăcaşul de cult al Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia", ne-a declarat părintele dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia. După Sfânta Liturghie, în trapeza Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia s-a organizat agapa tradiţională de hram, prilej cu care Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, s-a adresat celor prezenţi, subliniind semnificaţia sărbătorii. În încheierea vizitei, Sanctitatea Sa a adresat salutări Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Biserica de suflet a lui Constantin Brâncoveanu Biserica "Sfânta Muceniţă Paraschevi" se află situată în partea europeană a oraşului Istanbul, pe malul răsăritean al golfului "Cornul de Aur", astăzi numit Halyc, în vechiul cartier bizantin "Pikridion" - în prezent, cartierul Haskoy. Biserica a fost reconstruită din temelie în anul 1692 cu ajutorul donaţiei făcute de domnitorul Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Pikridion. Din vechea biserică anterioară ctitoriei brâncoveneşti s-au păstrat cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului lăcaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu Domnul Iisus Hristos Prunc, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Mc. Paraschevi, patroana bisericii. Aceste icoane, veche moştenire bizantină, au fost menţionate mai târziu, în sec. XVI (1561 si 1577), ca făcătoare de minuni. Tot în această biserică se găseşte racla din marmură ce păstrează sfintele moaşte ale Sfintei neomartire Arghira, ocrotitoarea croitoreselor şi a femeilor nedreptăţite, martirizată la 30 aprilie 1735 şi înmormântată atunci în cimitirul de lângă acest sfânt lăcaş. În cimitirul vechi al bisericii, în secolele XVI-XVIII, au fost înmormântaţi patriarhi, mitropoliţi, preoţi, creştini greci, dar şi domnitori şi boieri români.